2024. április 19. péntek Emma

Megújult OMSZ honlap az agrárkár-enyhítés szolgálatában

Agro Napló
A Földművelésügyi Minisztérium és az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) közös munkája eredményeként megújult az egyes kedvezőtlen időjárási jelenségek (aszály, felhőszakadás, téli fagy, tavaszi fagy, őszi fagy és vihar) bekövetkezéséről adatokat szolgáltató, a termelői kárbejelentést is megalapozó OMSZ honlap.

A honlap az agro.met.hu linken érhető el, és rövid regisztrációt követően az időjárási adatok könnyen hozzáférhetők.

Azért is kiemelt jelentőségű a termelők rendszeres tájékozódása a honlapon, mert az agrárkár-enyhítési eljárásban az OMSZ adatainak helyességét az ellenkező bizonyításáig vélelmezni és ezen adatokat kötelezően alkalmazni kell. Bíztatjuk tehát az agrárkár-enyhítési rendszerben tag termelőket a megújult OMSZ honlap aktív használatára. Az agrárkár-enyhítési rendszer definícióinak megfelelő aszály, felhőszakadás, téli fagy, tavaszi fagy, őszi fagy és vihar időjárási jelenségekről adatokat szolgáltató honlap ugyanakkor nem csak a termelők kárbejelentéseit alapozhatja meg, hanem az agrárkár-megállapító szerv munkáját is megkönnyíti a termelői kárbejelentések hatósági ellenőrzése során.

Az OMSZ honlapon a Kezdőoldal menüpont foglalja össze a honlap működését és a keresési funkciókat. A település szerinti keresés segítségével a termelő és a hatóság megnézheti közvetlenül az adott településen, hogy adott időpontban, vagy időszakban az aszály, felhőszakadás, téli fagy, tavaszi fagy, őszi fagy, vagy vihar bekövetkezett-e. Gyors és könnyen áttekinthető eredményhez juthatunk térképes kereséssel is, amely adott időszak majd időjárási jelenség kiválasztását követően országos, megyei, járási végül pedig település szinten is jelzi, hogy bekövetkezett-e a keresett időjárási jelenség.

Fontos kiemelni, hogy az OMSZ honlap kizárólag az időjárási jelenség bekövetkezését, vagy be nem következését jeleníti meg és az időjárási jelenség bekövetkezése önmagában még nem alapoz meg pozitív hatósági döntést termelői kárbejelentést követően. Ugyanis az agrárkár-enyhítési eljárásban annak vizsgálata is szükséges, hogy az adott kedvezőtlen időjárási jelenség a termelő növénykultúrájában kárt okozott-e, azaz fenn kell állnia az ok-okozati összefüggésnek a bekövetkezett időjárási jelenség és a növénykultúra károsodása között, amelyet az agrárkár-megállapító szerv igazol.

Forrás: FM Sajtóiroda

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Figyeljen a kárbejelentési határidőkre!

Figyeljen a kárbejelentési határidőkre!

A 2022. évi kárenyhítési évre vonatkozóan, a téli fagykár bejelentése 2022. április 15-ig, a tavaszi fagykár bejelentése május 31-ig, aszály esetén tá...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!