NAK: Az EU-s növényvédelem gátat szab a biztonságos termesztésnek

Agro Napló
Az uniós szabályok miatt számos, biztonságosan használható növényvédelmi készítményt ki kell vonni a használatból, ami veszélyezteti a termelést – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Bár az Európai Unióban eddig is világviszonylatban a legszigorúbbak voltak az élelmiszerbiztonsági és környezetvédelmi előírások, az utóbbi években folyamatosan indokolatlanul tovább szigorítják a növényvédőszer-felhasználást. Okszerű növényvédelem nélkül élelmiszer-biztonsági szempontból megfelelő, károsítóktól mentes alapanyagot előállítani sokszor megoldhatatlan feladat.  A kiskultúrák – így a zöldségek és gyümölcsök, gyógynövények – esetében egyre kevesebb növényvédelmi megoldás áll a gazdálkodók rendelkezésére. A növények védelme megfelelő készítmények nélkül pedig olyan, mintha az orvosnak gyógyszer nélkül kellene gyógyítania – jelentette ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, amelyről az Agro Napló is értesült.

Az EU-ban a növényvédőszer-hatóanyagok engedélyezése – illetve kizárása – nem a kockázati tényezők komplex értékelésén, hanem egyoldalúan, bizonyos kizáró tulajdonságok vizsgálata alapján történik. Így számtalan esetben biztonságosan használható hatóanyagok is áldozatául esnek a szigorításoknak. Gyakori gond, hogy a kis számú engedélyezett készítményekkel a növénykultúra védelme nem oldható meg teljeskörűen és biztonságosan. Szakmai probléma, hogy – a szűkülő hatóanyag-paletta miatt – az engedélyezett készítmények hatásmechanizmusa sokszor azonos, így az integrált növényvédelmi alapelveknek, a hatóanyagrotáció követelményének nem lehet megfelelni. Ennek révén a károkozóknál rezisztencia alakulhat ki. Emiatt egyes károsítók komoly kárt okozhatnak – nyilatkozta a NAK.

Annak érdekében, hogy a kiskultúrákkal foglalkozó termelők megfelelő növényvédelmi technológiákat alkalmazhassanak, biztonságos élelmiszert állíthassanak elő, és a hazai gazdákkal szemben kialakult fogyasztói bizalom fennmaradhasson, a NAK segíti azon termelő tagjait, akik ilyen jellegű problémával küzdenek. Folyamatosan vizsgáljuk azokat a lehetséges megoldásokat, amelyekkel bővíthető az érintett kultúrákra engedélyezett növényvédő szerek választéka. A kamara kezdeményezésére megalakult Kiskultúrás Növényvédőszer Engedélyezési Munkacsoport számos engedélyokirat kiterjesztésben aktívan közreműködik, ugyanis a növényvédőszer-engedélyezés problémáira nem a szükséghelyzeti engedélyek jelentik a megoldást, hanem a kiskultúrás engedélyezés. Az alkalmazható készítmények engedélyeztetése, hatékonysági és biztonsági vizsgálatainak segítése mellett a kamarának célja, hogy a termelőket tájékoztassa az elérhető és engedélyezett növényvédelmi technológiákról, támogatva a biztonságos és hatékony termelést.

Az uniós növényvédelmi szabályozások szigorítása a növényeket, a biztonságos élelmiszer-előállítást is veszélyezteti. A NAK és partner szakmai szervezetei uniós fórumokon is felhívják erre az EU „sötétzöld” bürokratáinak figyelmét – jelentette ki a NAK.

(Forrás: NAK)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Még nem késő szüretelni!

Még nem késő szüretelni!

Bár már őszbe hajlik az idő, még mindig nem késő, hogy az ország számos pontján elérhető szedd magad akciók keretében saját magunk szüretelte gyümölcc...

Már javában tart a körteszezon

Már javában tart a körteszezon

A NAK és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) körképe szerint az idén a tavalyi aszályos évnél jobb, de a közepes szintet el nem...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!