Néhol a várt hozam harmadát felperzselte az aszály

Agro Napló
Több megyében is jelentősen korrigálni kellett az előrejelzéseket a forró augusztus után: a szezon elején várt hozamoknál 10-20, néhol pedig 30 százalékkal kisebb kukoricatermés várható. Az árak augusztus közepén 10 százalékkal haladták meg a tavalyi szintet.

Bár még csak néhol és csupán a széleken vágtak bele a kukoricatáblákba, a termelők becslései szerint az idén elmaradnak a korábban várt nagyon magas hozamok. Heves és Komárom megyében, valamint Dél-Békésben például 20-30 százalékkal korrigálták lejjebb az előrejelzéseket, Hajdú-Biharban 10-20 százalékos visszaesést várnak – összegezte a Világgazdaságnak a termelőktől kapott információkat Csősz Tibor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) növénytermesztésért felelős tanácsosa.

Mint mondta, a búza aratásakor még abban reménykedtek, hogy mivel látszólag a megfelelő időben kapott csapadékot a kukorica és a napraforgó is, kifejezetten jó hozamok lesznek. Az augusztusi aszály azonban 4-8 százalékkal csökkenthette a termésmennyiséget. Csősz Tibor szerint a búzához hasonlóan a kukoricánál is jellemző, hogy heterogén az állomány, a csapadék-eloszlásbeli különbségek miatt jelentős hozameltérések lehetnek.

A termelők arra panaszkodnak – ugyancsak a búzánál tapasztaltakhoz hasonlóan –, hogy az időjárás miatt kényszerérett lett a kukorica, így a magok kisebb súlyúak, a minőséget befolyásoló ezermagtömeg kisebb lesz az elvárhatónál – mondta a tanácsos. A gyors érés miatt több helyen magas a nedvességtartalom a csövekben, és hogy mikorra csökken a megfelelő szintre, az a következő hetek időjárásától függ.

A magas nedvességtartalommal betakarított terménynél magasabbak a szárítási költségek. A nedvesebb szemek a fuzárium megjelenésének kockázatát is növelik. Igaz, az idei év nem volt különösebben problémás a kukoricabetegségek szempontjából, csupán néhány helyen említettek kukoricamoly- és fuzáriumfertőzéseket.

Ezek alapján – hangsúlyozva, hogy a becslés pontossága még meglehetősen bizonytalan – a MOSZ-nál közepes termésre számítanak, ami azt jelenti, hogy kevéssel 7 millió tonna felett lehet az idén a betakarítható kukorica. Az árak az utóbbi hetekben megmozdultak felfelé: a termelők 47 ezer forint körüli árakról számoltak be. Augusztus közepén az Agrárgazdasági Kutató Intézet is ezt az árat mérte, ami 10 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Az előrejelzések szerint globálisan jó lesz a kukoricatermés, de például az Egyesült Államokban kevesebb lesz az exportárualap, mivel nő a felhasználás. Az EU-ban is a tavalyinál akár közel kétmillió tonnával több lehet a betakarított kukoricatermés, de a takarmánycélú felhasználás is emelkedik, mégpedig ennél nagyobb mértékben, 2,2 millió tonnával.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Mikor jön már az eső?

Mikor jön már az eső?

Nem és nem akar megérkezni a csapadék hazánkba. A hétvégén érkezett hidegfront is hiába lassult le és hullámzott napokig a közelünkben, csak nagyon ki...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!