Ők nyerték idén a Magyar Precíziós Gazdálkodási Egyesület díjait

Agro Napló
A Magyar Precíziós Gazdálkodási Egyesület idén is díjakat ad át az agrárgazdasági digitalizáció terjesztésének elismeréseképp – közölte a társaság az MTI-vel szerdán.
Fotó: Digitális Agrárakadémia/Facebook

Az Agrárgazdaság Digitalizációjáért Díjat a PREGA Konferencia és kiállítás plenáris részének zárásaként adják át. A Magyar Precíziós Gazdálkodási Egyesület 2021-ben hozta létre az elismerést, hogy ezzel jutalmazza azokat, akik kiemelkedő munkát végeztek ezen a téren. Bemutatásukat az egyesület tagjai és tagszervezetei fontosnak tartják, egyúttal a digitalizáció támogatását is ösztönözni akarják az elismeréssel – értesült a közleményből az Agro Napló.

A Magyar Precíziós Gazdálkodási Egyesület 2023-ban Agrárgazdaság Digitalizációjáért Díjat adományozott a digitalizáció elterjedésében kiemelkedő eredményt elérő következő személyeknek:

Balogh Sándor részére az új technológiák kipróbálásában és bevezetésében, valamint a digitális technológiák bemutatásában végzett innovációs tevékenységéért.

Balogh Sándor a precíziós gazdálkodás és az agrárdigitalizáció elkötelezett híve. A Hajdú-Bihar vármegyei, tépei Balogh család 1973-ban kezdte a gazdálkodást baromfikeltetéssel. Jelenleg mintegy 800 hektár területen folytat intenzív növénytermesztést. A gazdaság 2010-ben kezdte el precíziós gazdálkodás kiépítését, mára a precíziós gazdálkodásra teljesen alkalmas gépparkkal rendelkezik, amellyel a környékbeli gazdaságoknak is szolgáltat. Innovatív vállalkozás, szívesen kísérletez, majd az eredmények ismeretében vezet be a termelésbe új technológiákat a fenntarthatóságot, a hatékonyságot és a jövedelmezőséget szem előtt tartva. A Balogh Farm a Digitális Agrárakadémia bemutató gazdasága, valamint mintafarmként jelentős szerepet vállalt az egyik legnagyobb hazai agrárintegrátor digitális megoldásainak fejlesztésében.

Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke, Hargita megye megyei tanácsosa részére az erdélyi agrárgazdaság digitalizációjának fejlesztésében, a gazdák felkészítésében, oktatásában végzett munkája elismeréseként.

Becze István a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnökeként kiemelt prioritásként kezeli a digitális megoldások alkalmazását a termelésben, a feldolgozásban és a termékpályákon. Az Egyesület fő tevékenységi céljai között szerepel a vidéki emberek gazdasági fejlődésének elősegítése, a helyi adottságok kihasználása, egyesületi és szövetkezeti tejbegyűjtő központok létesítése, továbbá kis tejfeldolgozó műhelyek létrehozása.

Az Egyesület bekapcsolódott a Digitális Agrárakadémia tevékenységébe. 2021-ben és 2022-ben több mint 20 képzést szerveztek Erdélyben, több mint 500 termelő részvételével.

Dr. Mikus Gábor, Lechner Tudásközpont, Térbeli Szolgáltatások Igazgatóság, Távérzékelési Főosztály, főosztályvezető, a Lechner Tudásközpont, Térbeli Szolgáltatások Igazgatóság Távérzékelési főosztály, főosztályvezetője részére, a távérzékelési adatok agrárgazdaságban történő felhasználási lehetőségének fejlesztése terén végezett szakmai tevékenységének elismeréseként.

Dr. Mikus Gábor a FÖMI, később Lechner Tudásközpont munkatársaként évtizedek óta részt vesz a távérzékelési adatok, a műholdfelvételek, az ortofotók, a drónfelvételek felhasználási és értékelési rendszereinek fejlesztésében, kiemelten a Földmegfigyelési Operatív Központ létrehozásában. A Földmegfigyelési Operatív Központ által kezelt űrfelvételek a www.e-fold.gov.hu oldalon nyílt adatként érhetők el. A távérzékelési adatok több szakrendszerben kerülnek feldolgozásra, ilyen az erdészet, a vízügy, a tűzbiztonság, illetve a Mezőgazdasági Kockázatkezelési Rendszer. A földfelszín monitorozása közvetlenül hozzájárult például az aszálykárok azonosításában, új módszertanon alapuló növényállapottérképezési rendszer fejlesztéséhez. Dr. Mikus Gábor oktatóként rész vesz a távérzékelési adatok felhasználását támogató képzésekben és szakmai tudásával támogatta Magyarországi Digitális Agrárstratégiájának elkészítését.

 

(Forrás: MTI)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!