MENÜ

Rég nem látott fertőzésveszély napraforgóknál!

Agro Napló 2023.07.24.

Hosszú ideje nem tapasztaltunk ilyen időjárást a napraforgó virágzásakor, ezért most nagyon kell ügyelni a megfelelő növényvédelemre.

 

Fenológia:

A normál vetésidőben elvetett napraforgó-állományok a virágzás fázisában vannak. A tányérok most érik el végleges méretüket, és lassan lefelé fordulnak. A növények fejlődése a kedvező időjárásnak köszönhetően nagyon gyors. Az állományok magasak. A regulátorozott növények méretbeli különbsége jól látható, így ezek az állományok biztosan alkalmasak a hidas permetezőkkel való kezeléshez.

Gombás betegségek:

A csapadékos, párás időjárás és az időszakosan nedves növények a 20°C fölötti hőmérséklettel párosulva ideális környezetet teremtenek a növénypatogén gombák számára. Ez a környezet segíti a fehérpenészes szártő- és tányérrothadás (Sclerotinia sclerotiorum), a fekete szárfoltosság (Leptosphaeria lindquistii), az alternária (Alternaria helianthi és A. helianticifiens) levélen, száron, és tányéron megjelenő fertőzésének megjelenését, és még számos egyéb károsító gomba kifejlődését.

A napraforgó legnagyobb termésveszteségét a tányéron fellépő, rothadást okozó gombás betegségek idézhetik elő. A jelenlegi időjárás kifejezetten alkalmas ezeknek a gombáknak a fertőzéséhez, felszaporodásához.

Védekezés:

Itt az idő a napraforgó tányérvédelmére! Ezzel a védekezéssel tudjuk elérni, hogy a napraforgótermésünk biztonságban legyen a betakarításig. Amikor a termést szeretnénk megvédeni, akkor a lebókoló tányér hátuljára kell a gombaölő szert preventív jelleggel kijuttatni, ahonnan a betegségek az esetek nagy százalékában kiindulnak. További kockázatot jelentenek a viharok, jégverések által okozott sebzések, melyek fertőzési kaput nyitnak a kórokozóknak. Ilyen esetben is hasznos a gombaölő szeres védekezés elvégzése – értesült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tájékoztatójából az Agro Napló.

A javaslatok a korábban megjelent előrejelzési útmutató alapján ide kattintva elérhetők.

 

(Forrás: NAK)