Segítség a kárenyhítési alapból a fagykárt szenvedett gyümölcstermesztőknek

Agro Napló
A tavalyi év nehézségei és az elmúlt hetekben tapasztalt télies időjárás ismételten rávilágít az agrárkár-enyhítési rendszer fontosságára; a rendszer jól vizsgázott: tavaly mintegy 27 ezer hektár gyümölcsöst ért időjárási kár, ami után idén márciusban 6,56 milliárd forintot fizettek ki a gyümölcstermesztéssel foglalkozó gazdálkodóknak – közölte az agrártárca lapunkkal.

Idén eddig a termelők több mint 6 ezer hektár nagyságú területen jelentettek tavaszi fagy miatti kárt, leginkább Bács-kiskun, Tolna és Csongrád-Csanád megyékben. Ezeknek a károknak közel 60 százaléka gyümölcsösökben, jellemzően kajszi-, őszibarack, meggy és alma kultúrákban keletkezett.

Az Agrárminisztérium (AM) arra bíztatja a tavaszi fagykárral leginkább érintett gazdálkodók figyelmét, hogy elektronikusan jelentsék be a kárukat a megyei kormányhivataloknak annak érdekében, hogy – az egyéb támogatási feltétel teljesülése esetén – káraikat kompenzálhassák. Az agrártárca a kárbejelentéshez az alábbiakban kíván segíteni.

Tavaszi fagy akkor valósul meg, ha a kockázatviselés helyén a tavaszi időszakban a talajszinttől számított kettő méter magasságban mínusz 2 Celsius fok vagy annál alacsonyabb hőmérsékletet mérnek. Erről a termelő az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) honlapján tájékozódhat. Az OMSZ adat helyességét - a termelő ellenkező bizonyításáig - vélelmezni és a kárenyhítési eljárásban kötelezően alkalmazni kell.

A termőre fordult és szakszerűen művelt gyümölcsösök esetén a kárbejelentést alapesetben a mezőgazdasági káresemény bekövetkezésétől számított tizenöt napon belül szükséges megtenni. Ezen alapszabálytól viszont el lehet térni, ha a tavaszi fagykár március 31. után következett be és a 15 napos kárbejelentési határidő az egységes kérelem szankciómentes benyújtására nyitva álló időszakban (ez évben május 17-ig) telik le. Ugyanis ez esetben a kárbejelentés még május 17-ig megtehető. A jogszabály a tavaszi fagykár bejelentésére egy véghatáridőt is megállapít, amely május 31.

A hozamcsökkenést okozó tavaszi fagynál a mezőgazdasági káresemény bekövetkezésének azt az időpontot kell tekinteni, amikor az időjárási jelenség a károsodással érintett területen bekövetkezik. A kárbejelentés a www.mvh.allamkincstar.gov.hu/e-ugyintezes weboldalon érhető el.

Az idei évi károk után kárenyhítő juttatásra az a károsult termelő lehet majd jogosult, aki: jogszabályban foglaltak szerint határidőben, elektronikusan benyújtotta a kárbejelentését; akinél a növénykultúra – tárgyévet megelőző ötéves időszakból a legmagasabb és a legalacsonyabb hozammal rendelkező kettő év elhagyásával képzett három év hozamának számtani átlagához képest – 30 százalékot meghaladó terméskiesését és 15 százalékot meghaladó termelésiérték-kiesését az agrárkár-megállapító szervezet igazolta; a kárenyhítési hozzájárulást szeptember 15-ig megfizette és a kárenyhítő juttatás iránti kérelmét november 30-ig a novemberben megnyíló elektronikus kérelmező felületen benyújtotta – tartalmazza az ismertető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A faggyal küzdenek a gazdák

A faggyal küzdenek a gazdák

Emberfeletti küzdelmet folytatnak a faggyal a gyümölcstermelők, miközben az aszály és a koronavírus-járvány is sújtja a mezőgazdaságot – mondta agrárm...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!