Sikerült csökkenteni az amerikai szőlőkabóca terjedését

Agro Napló
Sikeresnek tűnik az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés, sikerült csökkenteni az általuk okozott károk mértékét – mondta a hirado.hu-nak Csercsics György, a Sop Vin Kft. szőlészeti igazgatója.

2016-ban az aranyszínű sárgaságot okozó fitoplazma nevű betegség megtizedelte az ültetvényeket. A növényvédő állomások szakemberei ismét a helyszíneket járják és megjelölik a betegnek tűnő tőkéket. Csercsics György, a Sop Vin Kft. szőlészeti igazgatója szerint a betegség miatt megjelölt tőkék száma a felét sem éri el a tavalyinak. Augusztus végén kezdtek a tünetek megjelenni: például a kanalasodó, elszíneződő levél, valamit a vessző gumiszerűvé válása és be nem érése az ősz folyamán. A megjelölt tőkéket a szüret után gyökerestől kivágják, majd pedig elégetik, hogy ne fertőzzék tovább a többi egészséges szőlőt.

Az aranyszínű sárgaságot okozó fitoplazma nevű betegséget az amerikai szőlőkabóca terjeszti a jelenleg ismert információk szerint. A fertőzött tőkét szívogatja az állat, majd az egészségesre rászáll, így tovább viszi a betegséget. A fertőzés a termés minőségét nem károsítja, csak a mennyiségét. Idén a kabóca ellen rovarölő szerrel védekeztek a gazdák, és ennek köszönhetően kevesebb idén a fertőzés, és remélik, hogy ez továbbra is így lesz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kiváló évjárat lesz az idei

Kiváló évjárat lesz az idei

A vártnál kevesebb borszőlőt szüreteltek, de az már látszik, hogy kiemelkedő évjárat lesz az idei – mondta a Világgazdaságnak Légli Ottó, a Hegyközség...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!