MENÜ

Tóth Katalin: Minden fronton harcolunk a GMO-mentesség megőrzése érdekében

2013.11.07.

Nemzetközi, uniós és hazai szinten is kitartóan küzdünk a GMO-mentesség megőrzéséért – mondta Tóth Katalin, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára Győrben.

Továbbra is fenn kell tartani hazánk GMO-mentességét, ahogy ezt 2006-ban az akkori öt parlamenti párt is teljes egyetértésben megfogalmazta- hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Leszögezte, a szakminisztérium az elmúlt időszakban számos nagy horderejű stratégiát dolgozott ki, ezek közé tartozik a Nemzeti Környezetvédelmi Program, a Nemzeti Biodiverzitás Stratégia és az ökológiai gazdálkodás fejlesztésére kidolgozott nemzeti akcióterv is. Mindezen dokumentumok egymással összhangban és egymásra épülve hazánk GMO-mentes megközelítésének különböző elemeit is tartalmazzák, tükrözve az Alaptörvényben tisztán és egyértelműen meghatározott GMO-mentes stratégiát- húzta alá Tóth Katalin.A rendezvényen három előadás hangzott el, az előadók naprakész információkkal látták el a hallgatóságot a GMO-k egészségügyi és környezeti hatásairól. Prof. Bardócz Zsuzsanna, a táplálkozástudomány nyugalmazott professzora a GMO-k egészségügyi hatásairól és a legújabb tudományos eredményekről tájékoztatott. A professzor kiemelte, hogy a jelenleg forgalomban lévő GM-növények, és a belőlük készült élelmiszerek és takarmányok felületes technikával készültek és nem tesztelték őket tudományos alapossággal. Bemutatta azokat a kísérleteket, amelyet az utóbbi években sertéseken, lazacokon és patkányokon végeztek. Riasztó képeket láthattunk az állatokról készített képeken és azok szövettani metszetein. A GMO-k környezeti hatásairól Prof. Székács András, a Központi Környezet- és Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet főigazgatója tartott előadást. Andorkó Rita a Vidékfejlesztési Minisztérium GMO szakértője elmondta, hogy a világ többi részén hogyan viszonyulnak a kormányok és a lakosság a GMO-khoz, milyen aktuális társadalmi és gazdasági problémák merülnek fel, túl a környezeti és egészségügyi hatásokon. A minisztérium szakértője bemutatta az agrártárca új ismeretterjesztő kiadványát, a GMO-k a világban (www.gmoterkep.hu) című interaktív honlapot is.Az Roadshow a GMO-mentes mezőgazdaságért című előadássorozat következő állomása november 7-én lesz Jászberényben, a Honvéd Jász Kaszinóban.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája