Új haltermelési technológiát fejleszt a magyar konzorcium

Agro Napló
A ponty-, a süllő- és a harcsaállományok genetikai tartalékainak megőrzésére és tenyésztésének javítására fejleszt technológiát a Szent István Egyetem vezette konzorcium – közölte az MTI.

A 987,44 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében létrejövő, 2017-2020 közötti projektben négy agrár-felsőoktatási és -kutatóintézmény (Szent István Egyetem, Debreceni Egyetem, Nemzeti Agárkutatási és Innovációs Központ Halászati Kutatóintézete, Pannon Egyetem Georgikon Kara) vesz részt.

A fejlesztők a projekttől a magyar haltermelés és fogyasztás jelentős minőségi javulását várják. A tervek szerint javul a hazai pontytermelés hatékonysága, a jelenlegi hároméves termelési szerkezet helyett egy, a piacot gyorsabban és hatékonyabban ellátó kétéves termelési ciklus jön létre. A harcsatenyésztés hatékonyságának javítása mellett egy nagy termelési kapacitású harcsafajtát is tenyésztenek.

A projekt megoldást keres a legnagyobb piaci potenciálú őshonos halfaj, a süllő intenzív rendszerű nevelésére, a tenyésztett és természetes harcsa- és süllőállományok genetikai tartalékainak megőrzésére pedig élő és mélyhűtött génbankokat alakítanak ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Mi kerül a karácsonyi halászlébe?

Mi kerül a karácsonyi halászlébe?

Lassan de biztosan nő a hazai halfogyasztás, ráadásul a hazánkban megtermelt édesvízi halak kiváló beltartalmi értékük révén az egészséges táplálkozás...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!