2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Újfajta rozsdabetegség fertőzi a búzamezőket

Agro Napló
A búza rozsdabetegsége egyre több helyen jelenik meg Európában, Afrikában és Ázsiában – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) két új tanulmányában. A betegség Magyarországon is jelen van.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének tanulmányai szerint a sárga- és vörösrozsda-betegség esetében új típusok jelentek meg tavaly a világ különböző pontjain. A rozsdabetegségek a szél révén gyorsan és nagy távolságokra terjednek. Ha nem fedezik fel időben, a teljesen ép búzakalászból – akár pár héttel az aratás előtt – a fertőzés után nem marad más, csak sárga levelek és fekete, elszáradt magok.

Szicília szigetén egy új szárrozsda típus (a TTTTF) több ezer hektárnyi durumbúzát fertőzött meg tavaly, ami az elmúlt évtizedek legnagyobb ilyen rozsdabetegség-kitörése volt Európában. Úgy tűnik, hogy a kenyérbúza variánsokat is elérheti ez a típus. Más országok Európában, Közép-Ázsiában és Afrikában mindeközben pedig a sárgarozsda újonnan azonosított típusaival kénytelenek szembe nézni.

Olaszországban és a skandináv államokban, illetve Marokkóban egy, még el nem nevezett, sárgarozsda típus jelent meg. Az első vizsgálatok alapján ez a típus különösen agresszív és jobban tűri a magasabb hőmérsékletet, mint más társai. Mindeközben búzatermesztők Etiópiában és Üzbegisztánban az AF2012 sárgarozsda ellen hirdettek hadjáratot. Ezt megelőzően ez a típus csak Afganisztánban volt jelen, majd Északkelet-Afrikában azonosították, ahol több tízezer hektár búzát támadott meg.

Az újak mellett a régiek is megmaradtak. A már jól ismert Warrior típusú sárgarozsda, amely Észak-Európában és Törökországban bukkant fel pár éve, tovább terjedt a széllel és így már az egész kontinensen és Nyugat-Ázsiában is jelen van. Mindeközben a Digalu (TIFTTF) szárrozsda rassz folytatja pusztító körútját Etiópiában, míg az Ug99 további 13 országban Kelet-Afrikában és a Közel-Keleten, legutóbb Egyiptomban azonosították. A FAO tanulmányai szerint a rozsdabetegség Magyarországon is jelen van.

A FAO, partnereivel együttműködésben, az érintett országok rozsdabetegség szakértőinek biztosít továbbképzéseket a fertőzés felismerése és kezelése terén. Ezen kívül a FAO segít az országoknak a gyors reakcióban, hogy meggátolják a széleskörű terjedést és az ezzel járó komoly károkat, főleg az élelmezésbiztonságban. A szervezet úgy véli, a gombaölők segíthetnek a károk enyhítésében, de a korai felismerés és a jól időzített reakció szintén fontosak. Csakúgy, mint az integrált növényvédelmi megközelítés. 

Az angol nyelvű tanulmányok az alábbi linkeken érhetők el:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!