2024. április 25. csütörtök Márk

Útzárral követeltek több támogatást az ASP miatt a lengyel gazdák

Agro Napló
Eltorlaszolták a német határtól Varsóig vezető A2-es autópálya egy szakaszát szerdán a többek között a sertéspestis (ASP) okozta veszteségeikért kártérítést követelő lengyel gazdák, akikkel Jan Krzysztof Ardanowski mezőgazdasági miniszter a helyszínen tárgyalt követeléseikről.

Mintegy száz, sárgamellényes gazda Varsótól 25 kilométerre foglalta el több órára az autópálya főváros felé vezető mindkét sávját, ami miatt hatalmas dugók alakultak ki.

Kártérítést követeltek sertéstelepeiknek a járvány miatti, hatóságilag elrendelt megsemmisítéséért, hatékonyabb küzdelmet az ASP-vel szemben, a lengyel mezőgazdasági termékek nagyobb támogatását, valamint a hazai és külföldről importált mezőgazdasági termékek egyértelmű megkülönböztető megjelölését.

A tüntetőkkel közvetlenül tárgyaló mezőgazdasági miniszter elmondta: házi sertéseknél legutóbb szeptember közepén találtak ASP-vírust Lengyelországban. Más a helyzet a vaddisznókkal, amelyek állományát csökkenteni kellene. Erről jelenleg egyeztetés zajlik a lengyel vadászszövetséggel - tájékoztatott a miniszter. Elmondta továbbá, hogy a kormány több intézkedést hozott a sertéstenyésztők támogatására, az afrikai sertéspestis elleni küzdelemre, és hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság november végén a sertéspestistől mentesített 60 községben engedélyezte a sertésállomány felújítását.

Lengyelországban 2014 elején azonosították először az ASP-t egy elhullott vaddisznónál a fehérorosz határ közelében. A tüntetők szerda délután a rendőrség felszólítására véget vetettek az útblokádnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!