MENÜ

Vállalkozni akaró fiatalokat támogatnak

2016.10.10.

Október 3-tól nyújtható be támogatási kérelem a „Fiatalok vállalkozóvá válása – vállalkozás indítási költségeinek támogatása” pályázati felhívásra a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében. Akár agrárvállalkozás is indítható.

A 2,9 milliárd forint keretösszegű konstrukció az ifjúsági garancia program része – hívta fel a figyelmet Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára. A „Fiatalok vállalkozóvá válása – vállalkozás indítási költségeinek támogatása” program a 18-25 év közötti új egyéni vagy mikro-, illetve kisvállalkozás indítására felkészített fiatalok vállalkozásaihoz ad támogatást a kevésbé fejlett régiókban. A pályázat keretében – amellyel akár egy agrárvállalkozás is elindítható – maximum 3 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás nyerhető el. A támogatási kérelmek benyújtása 2016. október 3-tól 2018. október 4-ig lehetséges.

Az államtitkár úgy fogalmazott: a GINOP keretén belül kiírt pályázat révén a régiónként kiválasztott, az üzleti készségfejlesztésben tapasztalt szervezetek által megvalósítandó felkészítő programokba bevont fiatalok megszerezhetik a vállalkozásindításhoz szükséges kompetenciákat. Példaként említette az alapvető jogi, pénzügyi, gazdálkodási, munkaszervezési, gazdálkodási és irányítási ismereteket. A programra jelentkezők képessé válhatnak előkészíteni önfoglalkoztatóvá vagy vállalkozóvá válásuk lépéseit. A képző, mentoráló szervezetek segítséget nyújtanak a fiataloknak üzleti tervük összeállításához, illetve az indítási időszakban tanácsadást és mentorálást biztosítanak a jogszerű és sikeres működéshez.

Forrás: MTI/nak.hu