MENÜ

Veszettségriadót hirdettek a román határ közelében

Agro Napló 2021.02.11.

Néhány hónap leforgása alatt immár harmadszor diagnosztizált veszettséget a román állategészségügyi szolgálat a magyar határtérségben, Szatmár megye területén – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az Agro Naplóval.

 

Tavaly év végén egy kutyában és egy szarvasmarhában, majd idén február 1-jén egy vadon élő rókában mutatták ki az emberre és állatra egyaránt veszélyes vírust. Az esetek közelsége miatt hazánkban is fokozott figyelmet kell fordítani a veszettség elleni védekezésre, a védőoltások beadatására – hívja fel mindenki figyelmét az illetékes hatóság.

A közlemény emlékeztet: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján is beszámoltak arról, hogy az utóbbi időben többször is a veszettség vírusát mutatta ki a román hatóság a magyar határ közelében. Ez év február 1-jén az állategészségügyi szakemberek újabb esetet jelentettek a térségből: ezúttal egy vadon élő rókában mutatták ki a vírust.

Habár Romániában a helyi róka-immunizációs programnak és a kutyák kötelező védőoltásának köszönhetően a veszettség egyre inkább visszaszorul, a fenti példák a fertőzés szórványos jelenlétét támasztják alá – jelzi az ismertetés.

A veszettség az egyik legrégebben ismert fertőző betegség, amely a beteg állat harapása útján terjed a másik állatra vagy akár az emberre is. Többszörös előfordulása a román határtérségben a hazai járványügyi helyzet szempontjából is aggályos, mert a fertőzött, idegrendszeri tünetekben szenvedő, rendellenesen viselkedő vadállatok nagy távolságokat is megtehetnek, így a betegséget a magyarországi rókaállománynak is átadhatják. A februári párzási időszak egyébként is az állatok fokozott mozgásával, gyakoribb harcokkal jár, megnövelve a veszettség terjedésének kockázatát – emlékeztet a Nébih.

A magyarországi rókaállomány fertőzöttségének kizárása, valamint a veszettség esetleges megjelenésének mielőbbi felderítése érdekében a fertőzött vidékkel szomszédos Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vadászterületeken már megkezdődött a rókák fokozott vizsgálata. Az érintett romániai területekkel határos, a Nébih által kijelölt vadásztársaságok kötelesek minden egyes elejtett vagy elhullottan talált rókát laboratóriumi vizsgálatra küldeni a következő két hónapban.

Fontos - hívja fel a figyelmet az állategészségügyi hatóság -, hogy Magyarországon mindeddig nem találtak veszett állatot. A betegség 2017 óta nem fordult elő hazánkban. Az országhatárhoz közeli romániai esetek kapcsán azonban a Nébih ismételten és nyomatékosan felhívja a hazai állattartók figyelmét a veszettség elleni védőoltás rendszeres beadatásának fontosságára.

Magyarországon a kutyák veszettség elleni védőoltása kötelező – ezt jogszabály írja elő -, míg a macskáké erősen ajánlott. Különösen fontos a vadállatokkal gyakrabban, nagyobb eséllyel érintkező háziállatok, mint például a vadász-, kotorék- és pásztorkutyák vakcinázása. A háziállatok megóvása egyúttal gazdájukat és a környezetükben élő embereket is védi a fertőzéstől – mutatnak rá a szakemberek

Ezért a Nébih kéri: amennyiben a betegségre gyanús egyedet észlel vagy elhullott rókát talál valaki, jelezze azt a helyileg illetékes állategészségügyi hatóságnál vagy a Nébih Zöldszámán (06-80/263-244).

A betegség tüneteiről és terjedéséről a veszettsegmentesites.hu weboldalon lehet bővebben olvasni – tartalmazza az ismertetés.