2024. április 26. péntek Ervin

Vetésre 10 százalékkal drágult a műtrágya

Agro Napló
Tovább drágultak a műtrágyák szeptemberben. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentése szerint az áremelkedés mértéke egyes esetekben elérte a 12 százalékot.

A kereslet ugyanakkor igencsak visszafogott volt. Míg az egyszerű műtrágyafélék értékesített mennyisége 2018 szeptemberében – a szuperfoszfát kivételével – nőtt az előző hónaphoz képest, az összetett műtrágyáké nem változott.

A megfigyelt kereskedők összességében hasonló forgalmat bonyolítottak a tárgyhónapban, mint 2018 augusztusában – írta a Magyar Idők. A legnagyobb igény a mészammon-salétrom (MAS) iránt volt, míg az ammónium-nitrát forgalma a MAS eladott mennyiségének a tíz százalékát sem érte el.

A növényvédő szerek közül a gombaölők iránt volt a legnagyobb a kereslet, elsősorban az őszi vetésűek csírázásakor előforduló fertőzések megelőzésére vásárolták nagy számban ezeket a termékeket a gazdálkodók. A növényvédő szerek forgalma az évszaknak megfelelő volt, de az enyhe időjárás miatt a gyomirtó szerek kevésbé fogytak. A mérsékelt igények hatására a növényvédő szerek értékesítési árai 2018 szeptemberében jellemzően stagnáltak, néhány terméknél azonban enyhe áremelkedést mutatott a statisztika.

Mezőgazdasági alkatrészekből az előző évihez hasonló mennyiséget szereztek be a gazdaságok. Az AKI szerint évek óta tendencia, hogy az év második és harmadik negyedévében a legnagyobb ezek iránt a kereslet, az első és utolsó negyedévben a kétharmadára vagy a felére esik vissza a forgalom.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!