VHT: Nemcsak a sertéságazatban lehet 5 százalék az áfa

Agro Napló
Budapest, 2015. július 21., kedd (MTI) - A Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) a sertés tőkehús általános forgalmi adójának 5 százalékra csökkentését jövő év elejétől nem ágazati előnynek tekinti, hanem egyfajta lehetőségnek, hogy a többi élelmiszerágazatban is csökkenhessen az áfa.

 Ezt a véleményét a VHT azt követően tette közzé kedden egy nyílt levélben, hogy Erdélyi István, a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. elnök-vezérigazgatója a múlt hét közepén azt nyilatkozta, hogy a sertésszektort érintő 5 százalékos áfakulcs bevezetése értelmetlen, mert az a sertéságazat helyzetét nem javítja. Erdélyi István álláspontja szerint az áfacsökkentésnek egyetlen hatása, hogy rontja a baromfiágazat pozícióját, ami miatt az ősszel reklám-, illetve marketingkampányt kívánnak indítani.

A VHT a Gallicoop elnök-vezérigazgatójának címzett nyílt levélben emlékeztet: a szakmaközi szervezet továbbra is fenntartja azt az álláspontját, hogy az élelmiszeripar ágazatainak együtt és nem egymás ellen kell dolgozniuk. Több évvel korábban ugyanis közösen kezdeményezte és képviselte a tej és a baromfi terméktanácsokkal együtt a VHT is az 5 százalékos áfakulcs bevezetésének szükségességét az élelmiszeriparban.

 A szakmaközi szervezet utal arra is, hogy tudomása szerint az 5 százalékos áfakulcs bevezetése része egy intézkedéssorozatnak (pénztárgépek online működtetése, EKÁER bevezetése, stb.), amelynek célkitűzése nem a konkurenciaharc kiélezése, hanem a feketegazdaság elleni markáns fellépés, a belföldi termelés feltételeinek erősítése, a foglalkoztatás növelése, valamint az import mérséklése.

Ezért a VHT szerint, ha a különböző élelmiszeripari ágazatok vezető szakemberei energiájukat nem az egymás elleni konkurenciaharcra fordítják, hanem közösen bizonyítják, hogy szükséges az 5 százalékos áfakulcs bevezetése a magyar élelmiszeripar egészében, akkor eredményt érhetnek el.  

    Ha viszont nem lesz összefogás az áfacsökkentés ügyében, és az megbukik a sertéságazatban - például egy negatív kampány miatt -, akkor sem a baromfiágazatban, sem az agrárium többi ágazatában nem lesz értelme a csökkentett áfakulcs bevezetésének - tartalmazza a VHT nyílt levele.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Jobb évre számítanak Mohácson

Jobb évre számítanak Mohácson

A tervezett szűk 50 milliárd forintos árbevételi tervet nem sikerült teljesíteni tavaly, az eredmény is negatív lett – mondta a Világgazdaságnak Pókos...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!