A hazai koktélparadicsom és paprika az év minden időszakában kapható (x)

Agro Napló
A megvalósított fejlesztésekkel, az új technológiák alkalmazásával és a még szükséges további szakmai háttér biztosításával és lelkiismeretes hozzáértő munkával elérhető az a célkitűzés, hogy télen-nyáron hazai zöldség kerüljön az áruházak polcaira, a fogyasztók asztalára – vélekednek Szentesen, az Árpád-Agrár Zrt szakemberei.
 Fotók: Arany Sándor Gábor és Magyar Ákos 

A cég különböző területein évek óta folyamatosak a korszerű üvegházépítések és csak úgy bontják le a régieket, hogy a helyükre újakat építenek. Minderre jó példa a szegvári terület korszerűsítése, ahol a 2,5 hektáros paprikatermesztő üvegház elkészülte után, folyamatban van a következő beruházás, az újabb egyhektáros termesztő ház építése.

Csikai Miklós elnök-vezérigazgató szerint: „a cél az, hogy folyamatosan tudjanak szállítani, legyen kínálatuk a kiskereskedelmi áruházláncok számára koktélparadicsomból is a téli, fényszegény időszakban. Paprikából az év minden napján tudnak már szállítani, de ezt szeretnénk elérni a koktélparadicsomnál is.

A cégcsoport üvegházaiban többfajta koktélparadicsom terem, ami most a fogyasztók körében az egyik legkeresettebb termék. Az idei termés mennyisége az előzetes tervek szerint alakult, a minőség pedig a korábbi évekhez hasonlóan, kiváló. 

Magyar Ákos kertészmérnök, üvegházvezető elégedett mindazzal, amit a beruházásoknak köszönhetően sikerült eddig elérni. Megfelelő ugyanis a fény, a víz, a hőmérséklet, a tápelem-szint, a fajta aránya és a növénysűrűség is megfelelő.

Hozzátette: A termelési folyamatban szerencsére, nem kell változtatni semmin drasztikusan a járványhelyzet miatt, mivel eddig is nagy figyelmet fordítottak a higiéniára.

A termesztő berendezések, üvegházak fűtését, párásítását, szellőztetését automatizált, vezérléssel működtetett rendszerek látják el. Ezek Csikai Miklós véleménye szerint; „se az automata nem tud dolgozni ember nélkül, se az ember az automatikai, mechanikai háttér nélkül”.

Az ugyancsak fontos – helyi szakemberek szerint –, hogy a kézi munkaerőre továbbra is nagy szükség van, az új és energia megtakarítást célzó beruházások pedig folyamatosan éreztetik munkahelyteremtő hatásukat.

Szerencsére most bőven van olyan jelentkező, aki tud és szeret is tanulni, dolgozni és biztonságban élni. A termelés egyik alapvető és fontos tényezője a szakképzett munkaerő, ami egyben motorja is a gazdaság fejlődésének – olvasható a cég közleményében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!