MENÜ

A kalászosok növényvédelmi helyzete

2017.05.29.

A májusi kalászos növényvédelem elsődleges feladata megóvni a kalászt és a felső levélemeleteket a tenyészidőszak hátralévő részében, hiszen a fuzáriumos betegség károsan befolyásolja a gabona minőségét, a zászlóslevél elhalása pedig terméscsökkenéshez vezet.

Az idei évjárat komoly kihívások elé állítja a gabonatermesztőket. A lombbetegségek, különösen rozsdafajok, szeptória és a kalászt veszélyeztető fuzárium akár egy időben támadhatják meg a kalászos gabonaféléket.

dupont-0529-01

2016. május 21., Ősi (Veszprém megye – DuPont Növényvédelmi üzletág) 

Az őszi búza legfontosabb gombakórokozói közé tartoznak a fuzárium fajok. Elegendő számukra, ha a hajnali harmat hatására nedves a virágzó kalász és máris fertőzik a gabonát.

dupont-0529-02

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása és az azt követő felmelegedés kedvez a betegségek fejlődésének és az előrejelzések szerint az elkövetkező napokban további esőzés várható.

A sikeres védekezés alapja a megfelelően hatékony gombaölő szer használata és a helyes időzítés.

Az előző évek tapasztalatai alapján javasoljuk a DuPont™ Wirtuoz® gombaölő szer használatát a kalász védelmére 1-1,25 l/ha dózisban a virágzás kezdetén. A fuzárium fertőzésre hajlamosító körülmények között a magasabb dózis alkalmazása indokolt.

További információkért forduljon bizalommal  a DuPont területi képviselőihez és szaktanácsadóihoz.

A más módon nem jelölt, ® vagy ™ jellel ellátott márkanevek a DuPont, Pioneer és leányvállalatainak márkanevei.  © 2017 DuPont.

www.novenyvedelem.dupont.co.hu