MENÜ

A mezőgazdaságnak köszönhetjük, hogy leszálltunk a Holdra

2022.09.20.

A tudomány, a művészet, az ipar és a civilizáció számos vívmánya a sikeres agrárgazdálkodásnak köszönhetően jöhetett létre, a második világháború pusztítását követően kényszerből létrehozott nagyüzemi mezőgazdaság jelen formájában azonban veszélybe sodorja az ökoszisztémát, melynek jelei ma már egyértelműen mutatkoznak – figyelmeztetett Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője a Natur Agro Hungária szakmai műsorának legújabb adásában.

 

"Nem én mondom, hogy a nagyüzemi mezőgazdasággal gond van, hanem a számok; elég, ha a talajminőségre vagy az egyik legfontosabb mezőgazdasági segítőnek tekinthető háziméh-állomány globális alakulására gondolunk" – mutatott rá a szakember.

Riasztó példaként említette Kína Szecsuán tartományát, ahol 20-30 éve már emberi erőforrással, kézzel porozzák a gyümölcsfákat, mert a káros környezeti hatások miatt eltűntek a beporzó rovarok. Orbán Zoltán felhívta a figyelmet: Nyugat-Európában 60-70 éve létezik nagyüzemi mezőgazdaság a hozzá kapcsolt területalapú támogatással, az adatok szerint ennyi idő alatt az agrártáj madárvilágának 60-62%-a tűnt el.

Az EU-csatlakozás óta hazánkban is egyre riasztóbbak a számok.

"El kell menni a Tiszántúlra, meg kell állni egy ringatózó kukoricatábla mellett, és az ember sírhatnékot kap, mert a kukorica térdig ér."

Mi okozza a rovarok és a madarak tömeges pusztulását? Hová vezethetnek a mostani káros folyamatok? Ki a hibás? Mit tehetnek a magyar gazdák és a döntéshozók ebben a helyzetben?natur-agro-202209-kep_02

 

A fenyegető problémákról és a lehetséges megoldásokról szóló beszélgetést meghallgathatja a Compost szakmai műsor csatornáin:

 

Youtube:

 

 

Spotify:

shorturl.at/ceKW4