MENÜ

A probiotikumok hatása a baromfi bélrendszerének egészségére és a sántaságra

2016.11.16.

A Genti Egyetem Állatorvos-tudományi Karának szakértői osztották meg tapasztalataikat a bél-egészségügy, a betegségek és a sántaság közötti bonyolult összefüggésekről.

“Azóta, hogy az antibiotikus hozamfokozókat 2006-ban betiltották az EU-ban, a baromfitartásban a két legnyagyobb probléma az elhalásos bélgyulladás és a diszbiózis” - állapította meg a Genti Egyetem Állatorvostudományi Karán megrendezett BIOMIN szeminárium mintegy 100 résztvevője előtt Richard Ducatelle, a Genti Egyetem professzora, 2015. november 16.-án. A rendezvény témája “A bél teljesítményének és a sántaságnak a kapcsolata” volt.

Az elhalásos bélgyulladás, mely széles körben elterjedt a brojlercsirkék körében, világszerte évente 2 milliárd amerikai dollárjába kerül az iparágnak. Günther Antonissen (Genti Egyetem) szerint: A diszbiózis vagy diszbakteriózis - melyet a hasznos és a káros bélflóra egyensúlyának felborulása jellemez – és az ezzel járó átjárható bélfal szindróma olyan multi-faktoriális megbetegedésnek minősül, amely tényleges következményekkel jár a baromfik egészségére és teljesítményére. "A gyulladás, a hasmenés, a nedves alom, az emésztés-élettani problémák, a betegségek és a teljesítmény csökkenése mind a bélhámsejtek integritásának elvesztésével kapcsolatosak". Szerencsére a takarmányok összetételére való odafigyelés és a takarmány-adalékanyagok használata befolyásolhatja a bél teljesítményét. Prof. Ducatelle felvázolta, hogyan tudják megvédeni a bélrendszer egészségét a prebiotikumok és a probiotikumok (közvetlenül táplált mikrobák).

„A baromfiból izolált hasznos baktérium törzsek hosszabb ideig fennmaradnak egy madár tápcsatornájában. A különböző probiotikus törzsek az emésztőrendszer különböző részein fognak megtelepedni, és együttes használatukkal sokkal erősebb hatást lehet elérni, mint egyetlen probiotikus törzzsel" - magyarázta Dr. Wael Abdelrahman, a BIOMIN szaktanácsadója. A prebiotikumok és probiotikumok kombinációja további hasznot hozhat.

A BCO sántaság elleni küzdelem

Az Arkansasi Egyetemről Prof. Robert Wideman betekintést nyújtott a brojlercsirkék stressz és bakteriális fertőzések okozta sántaságába, beleértve a bakteriális porcelhalás (BCO) kutatási eredményeit is. "A BCO a sántaság gyakori oka az USA-ban és Európában, amely általában a 40 napnál idősebb brojlercsirkék 1,5%-át érinti. Egyes esetekben a "járványos" előfordulások az állomány több mint 15% -át is érinthetik".  Egy szakmailag felülvizsgált tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a PoultryStar® használatával minimum felére csökkenthető a BCO sántaság előfordulása, különböző genetikai vonalak esetében is.

További bizonyítékként, Gino Totté, a Panagro Health and Nutrition igazgatója, megosztotta egy Holland farm kipróbálási eredményeit. A tényleges teljesítményre és nettó megtérülésre (ROI) hivatkozva kiemelte: „a PoultryStar®-t fogyasztó ólakban egyértelműen csökkent a BCO sántaság, melyet kevesebb antibiotikum felhasználás kísért."

A Campylobacterek kártétele

"A Campylobacterek nem ártalmatlanok", nyilatkozta Prof. Tom Humphrey a Swansea Egyetemről. "Ez nemzetközi problémát jelent, és közvetlen hatása van a brojlercsirkék teljesítményére, egészségére és jólétére." Az emberek egészségére való veszélye valós: az Egészségügyi Világszervezet a Campylobactereket nevezi meg az első számú élelmiszer útján terjedő kórokozóként és az esetek 1%-ában hosszú távú mellékhatások léphetnek fel. Ha nem avatkozunk be, a Campylobacter "kereskedelmi és politikai kérdés lesz, mivel a vállalatok és a hatóságok komolyabban fogják vizsgálni a szintjét a baromfitermelésben." Hangsúlyozta a további kutatások szükségességét, hogy jobban megértsük és ellenőrizni tudjuk a Campylobacterekkel való fertőződést.

“A kompetitív gátlás stratégia, a szimbiotikumokkal (prebiotikumok és probiotikumok kombinációja) kiegészített takarmány használatával, szerepet játszhat a Campylobacterek előfordulásának csökkentésében madaraknál" - jegyezte meg Luca Vandi, a BIOMIN európai szakmai és marketing igazgatója. Megosztotta egy tudományos tanulmány eredményeit, amelyek azt mutatták, hogy a Campylobacterek szintjének statisztikailag szignifikáns csökkenését érték el PoultryStar®-al etetett brojlereknél.

A haszonállatok részére tudományosan kifejlesztett takarmányadalékok területén szerzett tapasztalatai révén a BIOMIN a bél-egészségügy és a probiotikumok területének egyik vezető cégévé vált.

Kattintson, és ismerje meg a PoultryStar® termékeket:

BIOMIN Magyarország Kft
2040 Budaörs, Budapesti út. 55/a
tel: +36 23 703 016
e-mail: office.hungary@biomin.net
web: www.biomin.hu