MENÜ

ALGÁK SEGÍTHETNEK A SZÍVBETEGSÉGEK MEGELŐZÉSÉBEN

2013.07.17.

A gödöllői Szent István Egyetem egy nagy volumenű, több éven át tartó kutatási projektben vizsgálja a mikroalgákból származó többszörösen telítetlen zsírsavak, és más az emberi szervezetre jótékony hatással bíró anyagok beépülését a húst, tojást, illetve tejet biztosító állatok szöveteibe.

Az egyetem és a konzorciális partner, Európai Unió által majd’ 900 millió forinttal támogatott közös projektjének keretében a szakértők olyan kutatásokat végeznek, melyekből kiderülhet, hogy milyen módszerrel lehetséges többszörösen telített zsírsavakat megfelelő mennyiségben elsőként az állatok, majd a húson, vagy éppen a tejen, tojáson keresztül az emberek szervezetébe juttatni. Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy mindehhez a kulcsot a mikroalgák jelentik.

Az mikroalgákban elsősorban telített zsírsavak fordulnak elő, de egyes fonalas fajok gazdagok telítetlen zsírsavakban is. A zsírsavak közül a többszörösen telítetlen zsírsavak (PUFA),) a legjelentősebbek az emberi és az állati egészség megőrzés szempontjából.

A Szent István Egyetem kutatói most többek között arra is keresik a választ, hogy milyen módon lehet az algákat hatékonyan belekeverni az állati takarmányokba.

A Szent István Egyetem Célzott alapkutatások – az omega zsírsavak állati szervezetbe való beépülésének vizsgálata című és TÁMOP-4.2.2.A-11/KONV-2012-0032 számú projektjének megvalósulását az Európai Unió támogatása és az Európai Szociális Alap társfinanszírozása teszi lehetővé. A támogatást összege 889 millió forint.