AÖP 2 pont egyszeri MV-Supary kezeléssel (x)

Agro Napló
A tavaszi munkálatok végeztével a következő munkacsúcsra, a betakarításra és az azt követő tarlómunkákra kell felkészülnünk. A mikrobiológiai készítmények felhasználása két időszakra bonthatóak. Az egyik a vetés a másik a tarlók kezelése. Mindkét beavatkozás a mikrobák életterével magyarázható.

Nézzük meg a tarlók, szármaradványok, kijuttatott szerves anyagok kezelését, valamint nem elhanyagolható módon a talajban található készletek hasznosítását.

A baktériumtrágyák tápanyag oldaláról kétféle képen tudnak segíteni a növénytermesztésben.

  • Önmagukban képesek légköri nitrogén megkötésére így ezt az elemet pluszként jelenik meg a tápanyag gazdálkodás rendszerében. Minden más tápanyag tekintetében a területen már meglévő vagy pluszban kijuttatott anyagokkal tud gazdálkodni. Ez lehet szerves (istállótrágya, zöldtrágya…) vagy szervetlen (műtrágya)
  • A betakarítást követően visszamaradt szármaradványok irányított bontásával a visszamaradt a szervesanyagban lévő elemekből következő növényünk többet tud felvenni.
  • Kultúra

    szemtermés t/ha

    Mellék termék + gyökér tápanyagtartalom kg/ha

    Össz. kg/ha

       

    N

    P2O5

    K2O

     

    őszi búza

    6

    50

    30

    80

    160

    őszi árpa

    6

    80

    40

    120

    240

    repce

    3

    70

    30

    80

    180

    1. táblázat: nyári betakarítású növények szármaradványában felhalmozott tápanyagok megközelítő mértéke kg/ha hatóanyagban kifejezve.

    A fenti táblázatból láthatjuk, hogy „csak” a szármaradványokban jelentős mennyiségű tápanyag halmozódik fel. Ezt a tápanyagot a növény nem tudja értelmezni mikrobiológiai lebontás nélkül, hisz a molekulák szerkezete túl bonyolult számára azt mineralizálni (ásványosítani) szükséges. Ezt egy jól kivitelezett tarlókezeléssel fel lehet gyorsítani, a mikrobiológiailag kezelt területen a szervesanyagok feltáródása fele annyi idő alatt megtörténik. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a nyár végén betakarított növényi maradványokból a tavaszi vetések táplálékhoz juthatnak.

    A beavatkozások másik előnye a mikrobaközösség mennyiségének felszaporítása. Minél aktívabb mikrobiológiai élet van a talajban annál több lekötődött tápanyagot tudnak feltárni, ez igaz a foszfor, a kálium és a mikroelemek tekintetében.

    Annak érdekében, hogy a szármaradványokban rejlő potenciált ki tudjuk használni néhány fontos szempontot be kell tartanunk.

  • A visszamaradt szármaradványokat aprítsuk a lehető legkisebb méretűre. Ezt a fizikai aprítást a talaj élőlényei is képesek megtenni az apróbb emlősök, rovarok, giliszták mind aprítják a szármaradványokat így megnövelve felületüket a mikroszkopikus méretű újra hasznosítást végző szervezetek számára. Szárzúzás segítségével ezt a folyamatot tudjuk felgyorsítani.
  • A visszamaradt szármaradványt egyenletesen terítsük el. Már a betakarítógéppel célszerű minél nagyobb területen egyenletesen eloszlatni a maradványokat és ezt követően egy a betakarítás irányára szögben elvégzett szárzúzással tökéletesíteni a folyamatot.
  • A nagy mennyiségű és nehezen bomló cellulóz hatékony feltárása érdekében használjunk mikrobiológiai készítményeket. A mikrobák munkájának segítése érdekében abban az esetben amikor a betakarítást követőn 3-6 héten belül elvetjük a következő növényt nitrogén pótlásra lehet szükségünk a pentozán hatás elkerülése érdekében. Amennyiben a következő vetésig hónapok telnek el ez elhagyható.
  • A talajmunkához olyan eszközt használjuk, amely egyenletesen dolgozza be a szármaradványt a felső 5-20 cm mélységben.
  • A talajfelszínt zárjuk le a víz megőrzésé érdekében.
  • A felhasználható készítmények esetében természetszerűleg előnyt élveznek azok a készítmények menyek hektárdózisa alacsony 1-3 liter ellentétben a 10-20 literes anyagokkal. (tárolás logisztika).

    Termék választásnál fontos szempont a felhasználhatóság ideje ez az időablak, ami rendelkezésére áll a termelőnek a kijuttatásig, sok termék hűtött körülmények között is csak 1-2 hétig használható fel. Mi esetünkben az MV-Supary szobahőmérsékleten (tehát hűtést nem igényel) 12 hónap.

    A kijuttatást tekintve sem igények speciális kijuttató eszközt, szántóföldi vegyszerezővel kijuttatható.

    Éven belül elég egy alkalommal minimum 1 liter/ha dózisban magágykészítéskor, vetéskor vagy a szármaradványokra kijuttatni és talajba dolgozni.

    Az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Termékdíj pályázatának Nagydíjasa az MV-SUPARY, ami a mikrobiológiai termékek új generációját jelenti. A gazdálkodók eddig csak olyan időszakokban tudták a baktériumtrágyákat alkalmazni, amikor a talaj nedvességtartalma azt lehetővé tette, mert a talajbaktérium-készítmények általában olyan gyenge túlélési stratégiájú törzseket tartalmaznak, amelyek csak optimális környezeti körülmények között képesek megmaradni és hatásukat kifejteni. Ezt a készítményt annak felhasználása és eltarthatósága teszi igazán újszerűvé, felhasználása során más inputanyagokkal összekeverhető és egy munkaművelettel történhet a kijuttatás, továbbá száraz, aszályos időszakban sem csökken a termék hatékonysága.

    www.mikro-vital.hu
    info@bio-nat.hu
    +36 25 452 993

    Címlapkép: Getty Images
    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!