MENÜ

E-MAPPER: az agronómiai döntések térinformatikai támogatója

2017.06.23.

Az Eurofins Agroscience Services szakértői anyagainak eredményes felhasználása érdekében fejlesztette ki az E-MAPPER térinformatikai döntéstámogató alkalmazást. A szoftver adatbázisába rögzítésre kerül minden korábbi vagy a munkánk során összeállított helyhez kötött információ (határvonalak, mintavételi, hozam- vagy szenzor adatok, kijuttatási javaslatok, stb.)

Ez az adatbázis – ami önmagában számok és koordináták sokasága – rengeteg lehetőséget rejt magában, amely az E-MAPPER szoftver segítségével válik a napi gyakorlat elengedhetetlen segítőtársává.

eurofins-cover-15
Talajtérképek összehasonlítása párhuzamos nézetben

Adataink mindig kéznél…

Az E-MAPPER adatbázisa – kapcsolódva az Eurofins tápanyag-utánpótlási szolgáltatásaihoz – a talajvizsgálatok alkalmával kerül kialakításra. Az adatbázisba bekerül minden rendelkezésre álló vektoros (tábla határvonal, hozamtérkép, talajtérkép szenzor adat stb.) vagy raszter állomány (ortofotó, háttér térképek stb.)

Programunk térképi felületen teszi átláthatóvá a Gazdaság területeit, azok megadott azonosítóit, a talaj-mintavételezés adatait (útvonalak, pontok stb.), a talajvizsgálati eredmények térinformatikai (GIS) programmal elkészített kontúrtérképeit továbbá a gazdaság vetésszerkezetében szereplő összes növénykultúrára (!) elkészített műtrágyázási javaslatot is.

Az E-MAPPER funkcionalitását tekintve mezőgazdasági felhasználásra kifejlesztett teljes értékű térinformatikai szoftver, amely a rendelkezésre álló tábla adatbázis egyszerű szerkeszthetőségével és a már meglévő információk (talajtérképek, vagy egyéb fedvények) egyidejű megjelenítésével válik alkalmassá olyan gazdálkodási döntések támogatására, mint pl. vetésterv elkészítése vagy a megfelelő talajművelet, növényvédő szer, vagy műtrágya dózis kiválasztása.

eurofins-cover-16Táblák elvágása hektármutatóval vetésterv készítésekor

Vetésterv készítés

A növénykultúra költséghatékony elhelyezéséhez láthatóvá tehetjük a limitáló tápelem kontúrtérképét, miközben lenyíló menüben láthatjuk a táblarész előveteményeit is. Az ideális vetésterv kialakításához lehetőség van az üzemi tábla adott hektárméretnél és alakzatnál történő elvágására is, amelyhez az egyes táblarészek méretét folyamatosan kijelző hektármutató nyújt segítséget.

A tábla kialakítása után kiválasztható az adott táblarészre tervezett növénykultúra, ami a térképi felületen különböző színekkel növényenként hektár-összesítésben jelenik meg. A véglegesített vetésterv térképe közvetlenül exportálható a területalapú kérelem térképi formátumába (EOV.shp .zip), amely alapján a táblahatárok egyesével történő berajzolása helyett egyszerű kiválasztással adható be a terület alapú támogatás.

eurofins-cover-17
Kész vetésterv megjelenítése

Műtrágyázási terv – készen a vetéstervvel egy időben

Mivel az E-MAPPER alkalmazás a háttér adatbázisában a talajvizsgálati és szaktanácsadási adatbázis is szerepel, így az adott vetésterv elkészítésével egy időben elkészül és táblázatba exportálható az adott vetéstervhez tartozó üzemi tápanyag-utánpótlási terv is.

eurofins-cover-18
A kijelölt tábla műtrágyázási terve felnyíló ablakban a vetésterv elkészítése után

Az elvégzett munkák rögzítése…

Az E-MAPPER nemcsak a vetés- és műtrágyázási terv készítéséhez kínál megoldást. A program alkalmas saját munkánk nyilvántartására is, hiszen az év során, az egyes táblákon elvégzett műveletek (talajművelés, növényvédelem) a tábla térképére történő kattintással felnyíló ablakba rögzíthetők (pl.: vetés időpont/fajta, növényvédőszer/dózis, talajmunkák stb.), a munkák pillanatnyi állása pedig bármikor listázható, táblázatba kinyomtatható.

…terepen is

A műveletek rögzítése nemcsak az irodában tehető meg, hanem akár közvetlenül a tábla szélén is, mivel az E-MAPPER program része az Android operációs rendszeren futó Agromobil alkalmazás is, amely telefonon vagy táblagépen is használható. A terepi jegyzetek elkészítésén túl GPS kapcsolat esetén a programmal terepi felmérések is elvégezhetők (sarokpontok, új terület, gyomfolt felvétele stb).

eurofins-cover-19
Vízállás területének felmérése és a táblákon elvégzett műveletek rögzítése Android platformon

A mobil eszközre terepen rögzített műveletek bármikor szinkronizálással hozzáadhatók a számítógépen tárolt, már korábban elvégzett műveletek listájához.

Az E-MAPPER több számítógépen futhat, így ugyanarra a vetéstervi térképre készítheti el jegyzeteit az Agronómus és a Növényvédős Kolléga, vagy akár az Irodai Munkatárs is a hatáskörében elvégzett műveletekről.

eurofins-cover-20
Az Eurofins Mapper használatban

A Munkatársak által rögzített információk egyszerűen szinkronizálhatók pl.: egy központi asztali számítógéppel, amelyen a műveletek a rögzítéskor hozzárendelt időpontoknak megfelelő sorrendben kerülnek tárolásra és bármikor táblázatba exportálhatók. A műveletek listájából heti- havi- éves lekérdezések végezhetők pl. a Tulajdonosok részére vagy Gazdálkodási Napló Folyamatos műveleti naplójának kitöltéséhez.

Az E-MAPPER alkalmazás használatával kapcsolatos részletekért hívja Bónus Krisztián kollégánkat a +36-20-9986-483 telefonon, vagy érdeklődjön a [email protected] email címen.

eurofins-cover-7