MENÜ

Egyre nagyobb az igény a tisztítás-fertőtlenítés kiszervezésére az állattartó telepeken

2022.11.29.

Modern korunkban nagyon sok újítással találkozunk, ami segíti a mindennapjaink kényelmét. A robotizált technológiák használata a házkörüli tevékenységeink egyik része lett, mivel időt takarít meg nekünk vagy éppen nem saját munkánk hatékonyságát csökkenti, amelyek lehet sokkal nagyobb jövedelmet tudnak biztosítani számunkra.

 

Az állattartó telepek körforgásának egyik fontos és kihagyhatatlan része az állattartó épületek tisztítása és fertőtlenítése. A tisztítási fázis már magában egy kórokozó csökkentő tevékenység, míg a fertőtlenítés (egy jó takarítás után) pedig egyértelműen javít a rossz baktériumok számán. A feladat igen felelősségteljes, hiszen csak a teljesen kitisztított épületet szabad fertőtleníteni, és megfelelő eredményt is csak így lehet elérni.

A legnagyobb kihívás az, hogy ezen a folyamaton múlik egy istálló kihasználtsága, hiszen a szerviz periódus ideje a termelékenységet nagyságrendekkel befolyásolja. A gyors és emellett alapos munkát igénylő tisztítás-fertőtlenítés kiszervezése ezért megfontolandó kérdése a jövőnek. Kihívás, hogy egyszerre kell nagy felületeket (pl. az átlagos brojler telepek akár összesen 5-10 ezer négyzetméter istálló alapterülettel bírnak) nagyon gyorsan (3-4 nap alatt), alaposan kimosni.

Nem olyan túl régen, még a telepeken található ember állománnyal megoldható feladat volt a takarítás a kitrágyázás után, söpréssel, nagy nyomású mosókkal. Viszont egyre több helyen lépnek fel limitáló tényezők. Ha megvan a megfelelő számú ember egy adott telepen, akik a nevelési időszakban is dolgoznak, akkor ott a kiadható pihenőidő kérdése. Ha megoldható a pihenőidő, akkor további kérdés a munka minősége és precizitása. Ha a munka precíz és minőségi annak a végrehajtási ideje a kérdés. Egy-egy telepnél akár 1 hetet is jelenthet pluszban (brojlercsirkéről beszélünk) ezen opciók végiggondolása. … és akkor még nem beszéltünk arról, hogy mennyi ember hiányzik esetleg csak időszakosan is a rendszerből, akik, ha még betanított munkát végeznek, végeztek is, hiányuk miatt az emberek leterheltségét növelik.

A fenti problémára megoldás lehet olyan szolgáltatók használata, akik megfelelő gépi felszereléssel, eszköz- és emberállománnyal rendelkezve a telepek tisztítását-fertőtlenítését magas színvonalon képesek elvégezni. A korábban említett tényezők kevésbé „ütik” őket, pl. a telepi munkások pihenőidejét nem csökkenti a mosási feladat plusz része. Egy a telepi mosást-fertőtlenítést végző szolgáltató csak akkor lesz elfogadott és hosszútávon foglalkoztatott egy üzletben, ha ad a munkájára és minőséget garantál. Ezen felül neki is az a lényeg, hogy minél nagyobb felületet mosson ki adott 300 munkanap alatt, a legkevesebb reklamációval, ezért érdekelt abban, hogy a vállalkozásoknak minél hamarabb adja vissza a területet.

Amerre tart az állattartás és amennyit lehet belőle automatizálni azt megtesszük, de várhatóan az állatok körüli tér igazán jó tisztasága, nagyon sokáig még emberi erőt (fizikális munkát) fog igényelni. Ezt biztosítani kell, ha az emberiség igazán az antibiotikumok elhagyása mellett tesz hitet. Ehhez tiszta felület és professzionális technológiájú fertőtlenítés szükséges.

 

Tokaji István
HATAGRO Csoport
www.hatagro.hu/allathigienia

hatagro_logo_new-k