MENÜ

Elektromos autókkal gazdagodott a SZIE járműparkja

Agro Napló 2021.01.19.

Tisztán elektromos üzemű gépjárműveket és a töltésükre szolgáló töltőállomásokat szerzett be a Szent István Egyetem (SZIE) a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságtól (KEF), az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával, segítve ezzel az intézményi feladatok, ügyintézés fenntarthatóbb módon történő ellátását – közölte lapunkkal a felsőoktatási intézmény.

Fotó: SZIE

 

A tájékoztatás szerint várhatóan mintegy 30 százalékkal fogja csökkenteni ez a beszerzés a Szent István Egyetem járműparkjának üzemanyag-felhasználását. Az a tizenhárom elektromos Volkswagen e-Golf típusú gépjármű, amelyeket január közepén vehettek használatba az egyetem campusai. A vadonatúj, 2020-as évjáratú modelleket a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával biztosítja a gödöllői székhelyű felsőoktatási intézmény számára.

Gyuricza Csaba, az intézmény rektora az ünnepélyes átadáson elmondta: „az egyetem a kormányzati tervekkel összhangban arra törekszik, hogy élenjárója legyen annak a kezdeményezésnek, miszerint 2030-ra 30 százalékkal növelik Magyarországon az elektromos autók arányát. Egyetemünk a most átadott autók beszerzésével úttörőnek számít ebben a folyamatban. Személy szerint különösen örülök annak, hogy a SZIE ökológiai lábnyoma ezáltal is csökkenthető.”

A most használatba vett autók elektromos hatótávolsága 150-230 kilométer közé esik, töltési idejük 25-35 percet vesz igénybe töltöttségi állapottól függően. A gépjárművek gyorsabb feltöltésének érdekében minden campuson kiépítettek két töltőállomás is, amelyeket egyszerre négy autó használhat.

A SZIE előremutató, környezetbarát törekvéseit még inkább segíti, hogy a campusok munkatársai és oktatói környezetkímélő módon végezhessék feladataikat az országban – tartalmazza az ismertető.