MENÜ

Ők az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Termékdíjainak idei díjazottjai!

2017.04.20.

Átadták Hódmezővásárhelyen a Magyar Állattenyésztését és a Magyar Növénytermesztésért Termékdíjak díjait. A pályázatot az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok szervezője, a Hód-Mezőgazda Zrt. hirdette meg a kiállításon részt vevő cégek részére.

A díjkiosztóról készült 360 fokos videós összefoglaló

Magyar Állattenyésztésért Termékdíj 2017.

A Magyar Állattenyésztésért Termékdíj évek óta nagyon népszerű az innovatív cégek között. A Termékdíj pályázattal a kiíró célja elismerésben részesíteni azokat a magyar vagy valamilyen hazai érdekeltséggel rendelkező cégeket, amelyek a hazai piacon forgalmazott termékeikkel eredményesen tudnak hozzájárulni ahhoz, hogy az állattenyésztők hatékonyabban tudjanak gazdálkodni.

Az elismerésekért folyó nemes versengést az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok szervezője a Hódmezőgazda Zrt. februárban hirdette meg a kiállításon részt vevő cégek részére. A felhívásra összesen 25 pályázat érkezett be, ami több mint kétszerese a növénytermesztési kategóriára küldött nevezéseknek. A pályázók nagy száma egyrészt azt igazolja, hogy komoly presztízse van ennek a díjnak, másrészt azt jelzi, hogy az állattenyésztés nagyon sokrétű szakma, amely igazán sikeres akkor lehet, ha az ágazathoz kapcsolódó számos tudományág és szakterület jól összehangoltan működik együtt.

A 25 pályázatot két kategóriában értékelte a zsűri, amelynek elnöke Dr. Wagenhoffer Zsombor a Magyar Állattenyésztők Szövetségének igazgatója, két szakértő tagja, Dr. Annaházi László (Anipharma Kft ügyvezető igazgatója) és Dr. Sallai László (Szegedi Tudományegyetem adjunktusa) voltak. Mindkét kategóriában első, második és harmadik díjat osztott ki a zsűri, továbbá a két kategória abszolút győztesének a Nagydíjat ítélték oda.

Az agrár-informatika, tartástechnológia és takarmányozás kategóriára 15 pályázat érkezett 10 cégtől. Ezekre a szakterületekre mindig sok cég küld pályázatot, itt lehet a legtöbb innovációval találkozni. A 2. kategória az állategészségügy, szaporodásbiológia és élelmiszeripar szakterületeket fogta össze. Ide 11 pályázatot küldött 12 cég. Az értékelésnél legfontosabb szempontok az alábbiak voltak: magyar tulajdoni háttér, hazai fejlesztés, gyártás, szervizelés, a termék piacra kerülésének ideje, a termék vagy fejlesztés aktualitása, újszerűsége, innovatív jellege, tudományosan alátámasztott előnye és a referenciák száma, a piaci részesedés, valamint a pályázat színvonala. A 2017-es Állattenyésztésért Termékdíj Nagydíjasa a CEVA-PHYLAXIA Zrt. "HYOGEN a hatékony védekezés a sertés mycoplasmosis ellen" terméke lett.

Magyar Állattenyésztésért Termékdíj 2017.

Pályázó neve Termék/téma Elismerés 
Ceva-Phylaxia Zrt. HYOGEN a hatékony védekezés a sertés mycoplazmosis ellen Nagydíj

I. kategória: Agrár-informatika, tartástechnológia, takarmányozás

Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.

GMO mentes szarvasmarha takarmányozás I. díj

EPG Kft.

INTERPHOS termékcsalád KATALITIKUS hatású takarmány-kiegészítő baromfiak, sertések és kérődzők részére II. díj
Pro-Feed Kft.  PERSTORP szerves savakra épülő precíziós tömegtakarmány-tartósítás III. díj
V-N-V Kft. MilProP4C integrált fejésvezérlő rendszer III. díj
Argos-F Kft. Melavite BS Plus Elismerés
Bóly Zrt., Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. és Holstein Genetika Kft. A CDP program bemutatása a hazai tejtermelő tehenészetekben Elismerés
Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. NIR hálózatra alapozott precíziós takarmányelőállítás Elismerés
Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. Genetikaspecifikus sertéstakarmányok Elismerés
EPF Kft. EPF Liquid Feed a tejelő teheneknek Elismerés
EPF Kft. A TreoProt F30 felhasználási lehetőségei a nagyüzemi sertés telepeken Elismerés
KÄRCHER HUNGÁRIA Kft. Innováció a mezőgazdaságban Elismerés
Magyar Cukor Zrt. MelaDry Pro cukor, nyersfehérje és nyersrost egy termékben kérődzőknek Elismerés
Pro-Feed Kft. NUCLEOFORCE SWINE A malacok első takarmánya, a kocatej összetételének kedvező befolyásolása Elismerés
Vitfoss Hungaria Kft. Hatékony megoldás a hígtrágya kezelésére Elismerés

II. kategória: Állategészségügy, szaporodásbiológia, élelmiszeripar

Agro Legato Kft. A nyerstej szomatikus sejtszám mérésének új lehetősége tehenészetekben, az állategészségügyi ellenőrzésben és a tejfeldolgozó iparban I. díj
ADEXGO Kft. és VITAFORT Zrt. "Komplex szemléletű, precíziós drencs program" II. díj
BOS-PLUS KFT. SUREPULSE™ a természetes módon történő fejés technológiai megvalósulása III. díj
AGROPROJEKT Kft. Dairymac Superthaw®digitális spermamelegítő Elismerés
Alltech Hungary Kft. Actigen és a hozzá kapcsolódó antibiotikum csökkentési program Elismerés
Animal-Hygiene Kft. Dabas Flushtomatic®:új dimenzió az egészséges tőgyekért a fejés alatt is Elismerés
BÓLY ZRT. Teljeskörű együttműködés az eredményes hazai sertéstenyésztésért Elismerés
Carmeuse Hungária Kft. OPTILIT - az egészségesebb és biztonságosabb állattartásért Elismerés
ORVIA Magyarország Kft. Járványvédelmi kerekasztal Elismerés
V-N-V Kft. Heatime LD system ivarzás- és kérődzésmegfigyelő rendszer Elismerés

Magyar Növénytermesztésért Termékdíj 2017.

A beérkezett 11 pályázatot két kategóriában értékelte a zsűri, amelynek elnöke Prof. Dr. Birkás Márta egyetemi tanár, a MTA doktora, SZIE MKK Növénytermesztési Intézet Földműveléstani Tanszék professzora, két szakértő tagja pedig Sipos József, a Bayer Hungária Kft. területi képviselője és Dr. Molnár Tamás Géza Ph.D., a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar Műszaki Intézet docense.

A 11 pályázatból az I. kategóriában 3 magyar termék. A pályázó cégek közül 9 magyar alapítású. A pályázatok színvonalasak, újdonságok, a termék vagy technológia hozzájárul mezőgazdaságunk előre haladásához.

Az input anyagok kategóriában egy a növények stressz érzékenységét csökkentő anyagot, egy talajbaktérium készítményt, és egy lombtrágyát mutat be. A Technika, technológia kategóriában öt pályázat új gépet prezentál, az ajánlott technológiával együtt, egy hasznos informatikai témájú, egy pedig innovációra sarkalló.

A szélsőségesen változó klíma új technológiai felkészültséget igényel, amely hatással van a talaj életre, a talaj fizikai, kémiai és biológiai állapotára. A csapadékos időszakokkal gyorsan változó (vagy épp tartósan fennálló) száraz időszakokban a talaj és a növény is számos stressznek van kitéve. A klímának való kitettség termés csökkentő, és minőség rontó hatású. Ebbe azonban nem szabad belenyugodni, megelőző lépéseket kell tenni. A szélsőséges időjárási jelenségek káros hatásainak enyhítéséhez a termesztés-technológiának is alkalmazkodnia kell, kár megelőzésre és kárcsökkentésre kell felkészülni, stressz enyhítő módszereket és fogásokat kell alkalmazni. Kiemelt feladat lesz, s már most is az a vízzel való takarékosság, a víz- és talajkímélés, a talajélet javítás, az okszerű tápanyag-ellátás, a növénykondíció javítása, a növények stressz érzékenységének csökkentése a tenyészidőben. Ugyancsak fontos a megtermelt termények minőségnek megőrzése a tárolás alatt. Az egészséges élelmiszer és takarmány előállításához az alapanyagoknak is jó minőségűeknek kell lenniük. A pályázók többsége elfogadja a kihívást, és pályázataival megoldási lehetőségeket – terméket vagy technológiát – kínál.

Az értékelés során figyelembe vettük a pályamunkák kidolgozását, igényességét a bemutatott anyagok részletes mindent átfogó minőségét is. A 2017-es Növénytermesztésért Termékdíj Nagydíjasa az AXIÁL Kft. "CLAAS MCC SHREDLAGE® technológia" pályázata lett.

Magyar Növénytermesztésért Termékdíj 2017.

Pályázó neve Termék/téma Elismerés 
AXIÁL KFT. CLAAS MCC SHREDLAGE® technológia Nagydíj

I. kategória: Input anyagok

Alpha-Vet Kft.

Bio lombtrágya-termékcsalád a növények egészségéért I. díj

Pro-Feed Kft.

ARMUROX® - szabad aminosav és szilícium tartalmú növénykondicionáló készítmény a biotikus és abiotikus stresszhatások ellen II. díj
Focusenergy Kft. AGROSOL liquid - a CO₂ trágyázás a hozamnövelés és minőségjavítás szolgálatában III. díj
Bio-Nat Kft. MIKRO-VITA P+ ,  a szilárd baktériumtrágya Oklevél

II. kategória: Technika, technológia

Unicomp Informatikai Kft. GrainPatrol® Eco PLUSPLC a Gabonaőr I. díj
Szal-Agro Kft. SAMASZ TWIST 600 rendképző II. díj
AXIÁL KFT. MX T410 homlokrakodó PCH hidraulikus párhuzamvezetéssel Oklevél
AXIÁL KFT. MANITOU MLT 737 130 PS teleszkópos rakodógép Oklevél
AXIÁL KFT. mAXI-CAM sorfelismerő és munkagép kormányzó automatika Oklevél
KÄRCHER HUNGÁRIA Kft. Innováció a mezőgazdaságban Oklevél

A zsűri és a díjazottak közös csoportképe: