MENÜ

OMÉK 2013 díjazottak

2013.10.11.

A Vidékfejlesztési Minisztérium és a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Centrum Vezérigazgatósága 76. OMÉK-on is pályázatot hirdetett az OMÉK-on kiállítók között, legjobb termékeik elismerésére. A beérkezett pályázatokból a Minisztérium kategóriánként egy-egy díjat adományozott. 

  1. Az OMÉK Agrárfejlesztési Díj nyertese a Pilze-Nagy Kft. a laskagomba termesztés technológiában elért eredményes munkájáért. 

    A díjat átvette: Somosné Dr. Nagy Adrienn ügyvezető asszony.

A laskagomba termesztés az egyik legfiatalabb kertészeti ágazat, amelyben úttörő szerepet tölt be a Pilze-Nagy Kft. új technológiájával, korszerű üzemével és kereskedelmi szerepé-vel. A díjazott, egy egyedülálló, komplex rendszert épített fel, amely magában foglalja a biológiai szelektivitáson alapuló, vegyszermentes alapanyag gyártás technológiájának kifejlesztését, a legjelentősebb kórokozók elleni biológiai növényvédelmi technológia kidolgozását és végül a laskagomba termesztés szerves hulladékainak biogázzá való átalakítását.

 

2.   Az OMÉK Állattenyésztési Díj nyertese a Magyar Juh- És Kecsketenyésztő Szövetség az Új törzskönyvezési rendszer kiépítésének elismeréséül.

A díjat átvette: Hajduk Péter ügyvezető igazgató úr.

A Szövetség több mint húsz éves működése alatt, az egyes fajták fenntartása érdekében új szemléletű, minden szakmai elvárásnak megfelelő törzskönyvezési rendszert alakított ki és működtet. A állattenyésztés alapja a fajtatiszta tenyésztés lett, amelyből kiindulva tervszerű végtermék-előállító keresztezési programok bevezetése ajánlott az árutermelési fázisban.

 

3.   A 76. OMÉK Biogazdálkodási Díj nyertese az Orbán Major – Sajókazáról. A bíráló bizottság tagjai felejthetetlen Bio dióolajukat díjazták.

A díjat átvette: Orbán Péter úr, a cég tulajdonosa.

A dióolaj színe aranysárga, íze könnyed. A dió íze egyértelműen felismerhető a hidegen sajtolt, az aroma anyagok megőrzése végett finomítatlan termékben. Az olaj előállításához 100%-ban hazai ökológiai termesztésből származó diót használnak. A pályázó az olajütést saját, bemutatóüzemként is működő, közel száz éves olajmalomban végezte, ötvözve a hagyományos eljárásokat a legkorszerűbb gyártástechnológiával.

A termék már több nemzetközi és hazai rendezvényről hozott el díjakat; dióolajának minőségét például 2009. évben a kölni ANUGA Élelmiszeripari Világkiállításon a német mezőgazdasági miniszter különdíjjal ismerte el.

 

4.   Az OMÉK Élelmiszer Díjat kistermelő, vagy kézműves terméket előállító mikrovállalkozás kategóriában a Domi Tisztított Fokhagyma Kft. kapja, tisztított és zúzott fokhagyma termékéért.

A díjat átvette: Domonkos István ügyvezető úr.

A zúzott fokhagyma gondosan válogatott fokhagyma gerezdből készül. A Magyarországon először bevezetett száraz technológiás, egyedi lépésekből álló kíméletes tisztításnak és feldolgozásnak köszönhetően a termékben a fokhagymára jellemző összes illóanyagot, hatóanyagot, természetes aromát sikerült megőrizni. Szerkezete a természetességre utal, íze, zamata, aromája a natúr zúzott fokhagyma ízével azonos.

 

5.   Kisvállalkozás által előállított termék kategóriában az OMÉK Élelmiszer Díjat a Garden Juice Kft. kapja: alma-feketeribiszke gyümölcsléjük kiváló minősége elismeréséül.

A díjat átvette: Dulai János ügyvezető igazgató

A gyümölcslé különlegessége abban rejlik, hogy nem sűrítményből készül, ezért megmaradnak a gyümölcsökben lévő rostok, vitaminok és ásványi anyagok. A gyümölcslevek alapját képező almaléhez kíméletes eljárással 100%-os gyümölcsvelőt adagolnak a megfelelő íz elérése érdekében.  

A gyümölcslevek nem tartalmaznak sem tartósítószert, sem mesterséges színezéket, sem pedig hozzáadott cukrot.

 

6.   Közepes és nagyvállalkozás által előállított termék kategóriában az Élelmiszer Díjat a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. nyerte: Védőgázas csomagolású Irdalt Pontyfilé termékével.

A díjat átvette: Lupsán Róbert vezérigazgató úr.

A védőházas csomagolás nagy előnye, hogy a védőgáz az eltarthatóság növelése érdekében nem vesz el, és nem ad hozzá semmilyen más anyagot. Nem kell hozzá tartósítószer, sem egyéb adalékanyag. A termék különlegessége, hogy a filézésen túl a 3-4 milliméterenkénti irdalásnak köszönhetően szinte teljesen szálkamentes a termék. A Hortobágyi Hal különlegessége ízében és táplálkozás élettani hatásában mutatkozik meg.

 

7.   Az OMÉK Élelmiszer Díjra annyi kiemelkedő pályázat érkezett jobbnál jobb termékekkel, hogy idén Különdíjra is javaslat érkezett. Az OMÉK Élelmiszer Különdíjat Kiss Márta Kézműves Műhelyének „Régimódi Kekszek” zabpelyhes mandulás csokis keksz terméke kapja!

A díjat átvette: maga Kiss Márta, cukrászmester.

Fő profiljuk, hogy táplálékallergiás emberek részére is gyártanak édességeket. Céljuk, hogy ne legyen észrevehető különbség a hagyományos édességek íze és az általuk gyártottak között. Olyan régi elfeledett alapanyagok kerültek a palettájukra, mint a tönkölyliszt, a köles, az aszalványok, különböző gabonák és pelyhek. Minden egyes kekszet kézzel formáznak, épp ezért nem szabványos és egyforma alakú sütemények kerülnek a csomagokba.

 

8.   Az OMÉK Halászati Késztermék Díjat a Győri „Előre” Halászati Termelőszövetkezet kapja: melegen füstölt tokhal filé termékük elismeréseként.

A díjat átvette: Szilágyi Gábor ügyvezető elnök úr.

Az alapanyagul szolgáló tokhalat a készterméket gyártó Győri „Előre” Halászati Termelőszövetkezet maga termeli Kisbajcson, vidéki térségben. A termék színe, állaga, kinézete, illata különleges és kellemes, étvágygerjesztő. Ízfokozót nem tartalmaz, csak konyhasót és fűszereket. A füstölés tartósítja, egyben ennek köszönhetően különleges és lágy ízű termék érhető el.

A termék szálkamentes, és mind az alapanyag, mind a csomagolás 100%-ban hazai, vidéki előállítású.

 

9.   Az OMÉK Kertészeti Díj kategóriában a Készenlét Zrt., LV-10 Hidegköd képző újszerű technológiai fejlesztése elismeréséül veheti át a díjat. A díjat átvette: Farkas Károly úr, a cég igazgatóságának elnöke.

A hidegköd-képzős technológiák olyan új növényvédelmi módszerekre adnak lehetőséget, amelyek nemcsak a biológiai védekezést támogatják, de munka- és költséghatékony megoldást is jelentenek. Az LV-10-es hidegköd-képző olyan kis cseppméretű ködöt képes kijuttatni a növény minden részére, amellyel csökken a kórokozók és kártevők számára elérhető szabad felület a növényen. Normál üzemben egy óra alatt 2,5 hektár ködösíthető be, amely mind energia-, mind vízfelhasználásban hatékony.

 

 10.       Az OMÉK Mezőgazdasági Gépesítési Díj győztese a Linamar Hungary Zrt., a Cornado 16 soros kukorica betakarító adapter kifejlesztéséért. A díjat átvette: Hegedűs Krisztián úr, a cég gyárigazgatója.

A Cornado 16 soros szárzúzós kukorica betakarító adapter a kukorica csőtörő adapterek között egyedülálló. Az új fejlesztésű, nagy munkaszélességű adapter hatékony szárzúzási munkájának és egyenletes szárterítésének következtében talajművelési munkaműveletek takaríthatók meg. A piaci igények tekintetében a nagyteljesítményű arató-cséplő gépek esetében a piacon jelenleg hiányzó, nagy munkaszélességű adapterek hiánypótló gépe lehet.

 

11. Az OMÉK Növénytermesztési Díjat a Fertilia Kft. veheti át a Gramix NPK műtrágya család előállításáért.

A díjat átvette: Simon Péter ügyvezető úr.

A Fertilia Kft. egy magyar tulajdonban lévő, egyedi műtrágyákat gyártó, 22 éve a piacon lévő vállalkozás. A Fertilia Kft. újdonsága, a Gramix NPK műtrágya család teljes körű tápanyag utánpótlási módszert kínál a szántóföldi növénytermesztés számos területére. Az újdonság eredménye a hatékonyabb tápanyag felvétel, a klimatikus változások negatív hatásainak kivédése, és a károkozókkal szembeni ellenálló képesség növekedése. A termékcsoport hozzájárulhat a hazai növénytermesztés teljesítményének növekedéséhez.

 

12. Az OMÉK Vidékfejlesztési Díjat a HIKSZ Mezőgazdasági Kereskedelmi és Termelő Kft. kapja a törzskönyves gyimesi racka juh állományának kialakított új állattartó telep és fejőállomás, valamint a sajtüzem korszerűsítése  miatt.

A díjat átvette: Szebellédi László úr, a cég tulajdonosa.

A Kft. mind gazdasági, mind szociális, mind környezeti szempontból előre mutató fejlesztést valósított meg. A vidékfejlesztés szempontjából külön elismerést érdemel, hogy a vidékfejlesztés e három összetevőjét egy cég, egy beruházás együttesen igyekszik megvalósítani. A cég komplex rendszert hozott létre a takarmányok saját termelésétől kezdve az őshonos, valamint kiskérődző állatok tenyésztésén, a ráépülő manufakturális élelmiszeripari üzem biztosításán, valamint minőségi helyi termékek előállításán keresztül a térségi foglalkoztatás által.

Mindemellett falusi turisztikai szolgáltatás által, mintegy 30 fő részére munkahelyeket teremt, karban tartja a környezetet, 

és példát mutat más, környékbeli vállalkozások számára.

 

13. A 76. OMÉK Miniszteri Nagydíját a Favory XXVII-11 (ejtsd: Favori 27-11) mén nyerte.

A 14 éves mént 2003 óta a Lázár Lovasparkban képzik. 2007-től ért el jelentősebb eredményeket „2-es” és „4-es” fogatban egyaránt. Erőssége a maraton versenyszám, melyben jelenleg a világ egyik legjobb lovaként tartjuk számon.

A díjat Dallos Andor tenyésztő, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad igazgatója vette át.

 

14. Az OMÉK KÖZÖNSÉGDÍJAT, amelyre a kiállításra látogató nagyközönség adhatott le szavazatokat, 2013-ban két kiállító is megkapta: a Debreceni Csoport Kft. a megújult, eredetvédett, bükkfán füstölt Csabai vastagkolbász termékéért, valamint a Kocsis Manufaktúra Kft. friss citromfűvel és levendulával készült szamócalekvár termékéért.

 76. OMÉK Mezőgazdasági Gépesítési Díj

Helyezettek: 

1 - Linamar Hungary Zrt.: 16 soros Cornado betakarítóadapter

2 - Axiál Kft. és a Framest Kft.: CONDISC vízszintesen összecsukható, tárcsás lazító

3 - Fliegl Abda Gépgyártó Kft.: ASW E egytengelyes telepi letolókocsi

 

Elismerő Oklevél

Linamar Hungary Zrt.: OROS SUN napraforgó-betakarító adapter

FARMGÉP Kft.: Kertitox GEM-Track 4200-as szántóföldi növényvédő gép

KÜHNE Mezőgazdasági Gépgyár: KÜHNE KRT rövidtárcsa-család

KÜHNE Mezőgazdasági Gépgyár: KÜHNE KTL sűrű késes talajlazító-család

Altherm Kft.: Nagy teljesítményű nagybálás szalmatüzelésű kazáncsalád

IG + JM Kft.: FARMER típusú mezőgazdasági könnyű kivitelű pótkocsicsalád

Forrás: Vidékfejlesztési MinisztériumKedvezményekre is jogosít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tagsági kártyája

Dr. Csányi Sándor az OTP Bank elnök-vezérigazgatója és Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos elnöke az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon adta át az első kamarai tagkártyákat, amelyeket a két szervezet együttműködésének eredményeként az OTP Bank készített el.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az OTP Bank által 2013. augusztus 6-án aláírt együttműködési megállapodásban a pénzintézet egyebek között vállalta, hogy az Agrárgazdasági Kamara tagsága részére biztosítja a tagkártyát, amely különböző kedvezményekre jogosít. A tagok számára pénzben is mérhető előnyökkel jár például, hogy az agrár- és vidékfejlesztési támogatások esetében az első számú stratégiai partner, az OTP Bank, gyorsított eljárásban nyújt támogatás-megelőlegezési, forgóeszköz, folyószámla valamint beruházási- illetve fejlesztési hiteleket. Miután a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara célja, hogy a befizetett tagdíjnál nagyobb értékű szolgáltatást nyújtson, más cégekkel is tárgyal a további kedvezményekről, így a tervek szerint olcsóbban juthatnak majd üzemanyaghoz, telefonszolgáltatáshoz, és különféle további, számukra nélkülözhetetlen termékekhez a tagok.

Mint az átadási ceremónián elhangzott, a két szervezet közös célja a magyar agráriumban rejlő kiemelkedő termelési potenciál kihasználása, a tisztességes üzleti magatartás erősítése, a legális, értékteremtő és a közterheket megfizető vállalkozások tevékenységének előmozdítása, érdekeik megfelelő szintű képviselete.

Ennek érdekében a NAK lehetőséget biztosít az OTP Banknak az agrár- és élelmiszergazdaság helyzetéről készítendő elemzések összeállításakor szakmai álláspontjának az ismertetésére. Igény esetén a kamara és a bank szakértői a pénzügyi finanszírozási feltételekre vonatkozó tanulmányokat is együtt készítik el.

A két szervezet elnöke hangsúlyozta, a mezőgazdaság napjainkban betöltött szerepe vitathatatlan. Fontosságát nem csak a GDP-ből való részesedése mutatja, de a helyi foglalkoztatás megtartásában, valamint a vidéki környezet fenntartásában is nélkülözhetetlen. Emiatt az OTP Bank az agrárium elkötelezett támogatója, így mind a mezőgazdaság, mind az élelmiszeripar kiemelt jelentőséggel bír a bank tevékenysége során. 

Díjat kapott az OMÉK-on a Framest ConDisc

II. helyezést kapott a Framest ConDisc összecsukható tárcsás lazító az OMÉK-on! Az eszköz használatából adódó visszajelzések mellett a mezőgazdasági gépesítés kategóriában elért helyezés is jól példázza a FraConDisc sikerét.

Az idei évben, 2013. szeptember 18. és 22. között tartó Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK) több díjat is kiosztottak a szervezők a kiállítók, illetve a pályázó kistermelők, kis-, közép- és nagyvállalkozások között.

Az OMÉK Mezőgazdasági Gépesítési Díj II. helyezését érte el az AXIÁL Kft. forgalmazásában kapható Framest ConDisc összecsukható tárcsás lazító. Ez a kimagasló helyezés gyártónak és forgalmazónak egyaránt jelentőségteljes elismerés, azonban a kapott díj helyett beszéljenek inkább a tények!

Framest ConDisc

A ConDisc a termelési költségek megtakarításának az eszköze. Kombinált munkaeszköz lévén időt, energiát és pénzt spórolhat meg használója a csökkentett menetszámú talajművelésnek köszönhetően.

A ConDisc tulajdonképpen a már jól bevált FraDisc 4000 X tárcsa kiegészítése lazítókésekkel. Ez az egyszerű és nagyszerű elgondolás lehetővé teszi a szántóföld mélyebb rétegeinek kondicionálását, lazítását, a felsőbb rétegek aprítását-keverését és végül a művelt réteg lezárását.

Elől-hátul 660 mm-es tárcsalapok találhatók 230-as osztással egy 45-ös körtengelyre fűzve, ezzel a megoldással a tárcsalapok a legszárazabb és legnehezebb talajállapotnál is kellően a talajba tudnak hatolni, viszont nem szaggatnak fel nagy hantokat. A V alakban elhelyezett késekre 100, 200 és 300 mm szélességű lúdtalpkapák szerelhetők fel, mint vágócsúcsok, ezzel lehetőséget teremtve az adott talajállapothoz történő legjobb kopócsúcs kiválasztására.

A díjazott FraConDisc hatékonyságáról további információkat az AXIÁL Kft. területileg illetékes gépértékesítő kollégáitól szerezhet az alábbi linken: http://www.axial.hu/teruleti-kepviselok

 

Két rangos elismerést is kapott a Fertilia Kft.

 A Fertilia Kft. eseményekben gazdag időszakot tudhat maga mögött, hiszen a közelmúltban elnyert Magyar Termék Nagydíj kitüntető cím után az OMÉK Növénytermesztési Díját is átvehették a múlt heti kiállításon Orbán Viktor miniszterelnök úrtól.

A múlt hét szerdai OMÉK 2013. kiállítás megnyitóján Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter elmondta, hogy a kiállítás a vidék megbecsülését fémjelzi, amely irány minden bizonnyal jó úton halad tovább a következő években is.

Ferilia_dij

A 76. OMÉK-on 10 kategóriában osztották ki a szakmai tudást, innovációt, és minőségi tudatosságot fémjelző elismeréseket, melyek közül a Növénytermesztési Díj kategória győztese a Fertilia Kft. Rizodyne talajaktivátor tartalmú egyedi összetételű, és növényspecifikus Gramix NPK műtrágya családja lett.

„Örömmel tölt el minket, hogy a sok éves kutató- és fejlesztő munkánk eredményét az idei évben kapott rangos szakmai elismeréseink is visszaigazolják. A Magyar Termék Nagydíjat UMG MICRO mikrogranulált starter termékcsaládunk kapta, az OMÉK-on a 10 kategóriában kiosztott elismerések közül a Növénytermesztési Díj győztese egyedüliként Gramix NPK műtrágyánk lett. Ezen elismeréseink azonban nem csak saját érdemeink. Nagyban hozzájárultak Partnergazdáink is a sikerhez, akik folyamatos visszacsatolásai, műtrágyáinkkal kapcsolatos tapasztalatai komoly hajtóerővel bírnak számunkra. Célunk a Fertilia 22 éves fennállása óta mindvégig az volt, és marad a jövőben is, hogy Partnereinknek minőségi műtrágyát, szakmai hátteret, pontos, korrekt ügymenetet biztosítsunk, azaz magas szintű kiszolgálást.” – mondta Simon Péter, a Fertilia Kft. ügyvezetője.

 Díjnyertes a Cornado adapter

Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari kiállítás Gépesítési díjának nyertese az elmúlt években több kiállításon is elismert Linamar Hungary Zrt. volt. A budapesti rendezvényen Hegedűs Krisztián, a cég gyárigazgatója vette át a szárzúzóval szerelt Cornado 16 soros kukorica betakarító adapter kifejlesztéséért járó elismerést. Az új fejlesztésű, nagy munkaszélességű termékük elismerését a piacon való egyedülálló jelenléttel és hatékony munkavégzéssel érdemelte ki. Előnyét a nagy áteresztőképességű, megnövelt motorteljesítményű arató-cséplő gépek esetében mutatja meg leginkább. A technológiai újításoknak és méretének köszönhetően, a hatékony munkavégzés mellett jelentős üzemanyag megtakarítás érhető el.

Linamar_OMEK

 A Készenlét Zrt. nyerte el a Kertészeti Díjat

A 76. OMÉK Kertészeti Díját a Készenlét Zrt. kapta az általa értékesített LV-10 hidegköd-képző berendezésért. A pápai székhelyű társaság egyaránt foglalkozik gépkereskedelemmel és a növénytermesztésben és állattenyésztésben elterjedt technológiákkal is.

„A ködképzés a hatvanas évek vége óta létezik, viszont a mezőgazdaság ágazataiban – elsősorban praktikus kijuttató eszközök híján – eddig nem terjedt el. Most azonban egész skálája áll már rendelkezésünkre a különféle kül- és beltéri, benzin és dízel ködképző gépeknek” – mondta Farkas Balázs a Készenlét Zrt. kereskedelmi igazgatója.

A ködképzés lényege, hogy a felhordandó bármilyen vegyszer mindenüvé eljusson, tökéletesen körbevegye az egész növényt és a lehető legjobb fedést biztosítsa a kezelendő felületeken. „Léteznek hideg- és meleg-ködképzők, természetesen a szerkímélés miatt mi inkább a hideg-ködképzőkkel foglalkozunk, a meleg változatnál a torokból kiáramló 300-400 fokos gáz a kijuttatandó biológiai szerek túlnyomó többségét megsemmisítené” – magyarázta a kereskedelmi igazgató.

 

Kijuttatható a ködképzőkkel bármely szer, mely tökéletesen folyékony halmazállapotú – vagy arra hozható. Tapasztalataik szerint a víz 96 százaléka, a permetszer 30-70 százaléka, valamint - a kijuttatás módjától és helyétől függően - a ráfordított idő és üzemanyag jelentős része spórolható meg. Munkaidővel és üzemanyaggal akként lehet takarékoskodni, hogy a ködképzők többsége a felhasználás mikéntjétől függően több sor átfújására is képes.

Az LV-10 kiszorításos hidegköd-képző utánfutóra, vagy erőgépre szerelhető szerkezet 20 lóerős, négyütemű, 3 hengeres, Kubota diesel motorral, elektromos indítással. Normál üzemben egy óra alatt beködösíthető kb. 2,5 Ha.

A 100 százalékos magyar tulajdonban lévő társaság 1990-ben állattenyésztési technológiák értékesítésével foglalkozott majd a folyamatos fejlődésnek köszönhetően mára mind a növénytermesztéshez és kertészethez, mind az állattartáshoz kapcsolódó gépeket és berendezéseket, sőt komplett technológiákat is forgalmaz a vállalat. Jelenleg 13 országból 38 céget képvisel a Készenlét Zrt.

Az évi 2 milliárd forintot forgalmazó és 45 főt foglalkoztató társaság nem csak kereskedelemmel foglalkozik, hanem építkezési fővállalkozóként teljes technológiai rendszereket is kiépít a gazdasági épületekkel együtt. Magtáraktól kezdve az állattartó telepen keresztül a pincészetig széles skálán mozog a cég tevékenysége.

„Portfóliónkat úgy építettük fel, hogy a mezőgazdaság területein – így a növénytermesztésben, állattenyésztésben és kertészetben - használatos gépek, technológiák tekintetében teljes körűen partnereink rendelkezésére tudjunk állni. A jövőben céljaink között szerepel az ökogazdálkodás technológiáinak kidolgozása, azon belül is nagy hangsúlyt fektetve a biogazdálkodásra - fejtette ki Farkas Balázs. – A nyertes hideg-ködképző berendezést sem csak közvetítőként értékesítjük, hanem a vevők igénye szerint különböző kiegészítő egységeket, alvázakat gyártunk hozzá.

A társaság elsősorban Magyarországon forgalmazza az általa képviselt termékeket, de a környező országok piacaira is tervezi a fokozatos terjeszkedést. Az állattenyésztés területén a nagyobb-, a növénytermesztésben a kis- és közepes gazdaságok a fő partnereik.

 

Pilze-Nagy Kft. - Laskagomba természetesen

A természeti erőforrásokat felhasználó vállalkozásokkal szemben támasztott általános igény, hogy azokkal ésszerűen gazdálkodjon, környezetét minél kevésbé terhelje. Cégünk társadalmi felelősségvállalása meghaladja az állami és Európai Uniós előírások betartását, célunk, hogy üzleti tevékenységünk fejlesztése a gazdaság ökológiai lábnyomának csökkentésével valósuljon meg.

Gazdasági hatékonyság, eredményesség, diverzifikációs törekvéseinkben egyaránt törekszünk a termelési hulladék üzemen belüli újrahasznosítására, mennyiségének csökkentésére a környezeti terhelés visszafogására.

A laskagomba termesztés az egyik legfiatalabb kertészeti ágazat, hiszen az intenzív termesztéstechnológia kialakítását lehetővé tevő kutatások alig 50 éves múlttal rendelkeznek. A 2000-es évek kezdete óta a vállalat – ma már vállalatcsoport - egy tucat kutatás-fejlesztési projekt életre hívója, vezetője vagy társkutatója lett. Cégünk középvállalkozás mérete ellenére a laskagomba termesztés alkalmazott kutatási tevékenységégének hazai központjává vált.

Technológiafejlesztésünk egyik első célja az alapanyaggyártás minőségének garantálása, termelési biztonságának növeléséért a gombatermesztésben nagy gazdasági károkat okozó kórokozók elleni biológiai módszereken alapuló növényvédelmi technológia kidolgozása és bevezetése, a laskagomba-termesztés szerves hulladékainak környezetkímélő hasznosítása területén elért eredményeink igazolták, hogy a környezettudatos, innovatív megközelítés egyaránt növelte a versenyképességet és megfelelő válasz a jövő kihívásaira.

Egész tevékenységünket áthatja a fenntartható fejlődés iránti elkötelezettségünk, melynek egyik kézzelfogható eredménye, hogy 2009-ben a minősítő szervezet, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. a teljes termelési vonalat ökológiai gazdálkodásra alkalmasnak minősítette. Az alapanyaggyártás és a gombatermesztés – saját technológiafejlesztés eredményeként – teljes mértékben mellőzi a növényvédő szerek használatát.

A biológiai gombavédelem legújabb kutatási eredményeit, azok alkalmazási tapasztalatait szívesen ismertetjük meg partnereinkkel és érdeklődő termelőkkel.

A letermelt táptalaj hagyományos ártalmatlanítása a mezőgazdasági hasznosítású területeken történt, amelynek szállítása nem csak költséggel járt, hanem terhelte is a környezetet, részben kibocsátásával, részben az úthasználattal. Mindhárom problémára jó orvosságnak tűnt egy saját biogáz üzem létesítése.

 Az évente több ezer tonna nagyságrendű letermett táptalajt ott hasznosítjuk tovább, amiből első lépésben biogáz, majd villamos és hőenergia termelődik. Ezzel a saját hulladék alapanyagként hasznosul, s e mellett hosszútávon csökkenti a fosszilis energia-igényünket. Ennek eredményeként csökken a termelési folyamatok fajlagos költsége, valamint a szerves hulladék kibocsátás és ez által a környezeti terhelés is.

Klimatizált gombatermesztő házaink energiaigénye nagy, ezért a fenntarthatósági szempontokat is figyelembe véve fontos kérdés a termesztés energia hatékonyságával, illetve az alternatív energiatermelő megoldások alkalmazásával foglalkozni. A Nagy-Gombakert Kft. egy olyan hőellátó rendszert hozott létre, amely alapvetőn a megújuló energiaforrások hasznosításán alapszik.

 Mindezek lehetővé teszik a gombatermesztés fenntartható fejlődését, versenyképességének növekedését, a környezet állapotának javítását, és a környezetkímélő termelési eljárások elterjedését, melyben cégcsoportunk továbbra is vállalja a két évtizedes munkával elért mértékadó szerepét, folytatja kutatási, fejlesztési tevékenységét.