MENÜ

Permetezőgépek időszakos felülvizsgálata. Távolinak tűnik - de most kell foglalkozni vele!

2013.06.17.

A növényvédő gépek műszaki felülvizsgálatára adott újabb, 2016. januári törvényi határidő igazolja azt, hogy a jószándékú, immár 20-25 éve húzódó bevezetés tovább késlekedik. Egyetlen kitörési pont lehet csak: az alulról jövő, önkéntes, pozitív, segítőkész kezdeményezés, amelynek most Kamaránk az élére áll.

A mai napon a szántóföldi permetezőgépek ellenőrző bemérését mutatjuk be, mert első lépésben ezt tartjuk fontosnak, kivitelezhetőnek.

 

 

AAMS-Salvarani keresztirányú szórásegyenletességet mérő automatizált padja (a bemutatón szerepel)
AAMS-Salvarani keresztirányú szórásegyenletességet mérő automatizált padja (a bemutatón szerepel)

 

 Az ültetvénypermetező gépek hasonló ellenőrzésére – a függőleges síkban mérhető permetléeloszlás meghatározására – azonban szintén szükség lesz.

 

 

Függőleges bemérő fal
Függőleges bemérő fal

 

 

Nem vitás, hogy a jól beállított, ellenőrzött géppel végzett növényvédelmi munkának csak előnyei vannak.

 

  • Jól jár a gazda, mert kevesebb vegyszerrel jobb eredményt ér el. Ne feledjük, hogy a növényvédelem költségének 80%-át a vegyszer teszi ki. Ha ezt nem vagyunk képesek célirányosan, jó eloszlásban, egyenletesen kijuttatni, akkor nemcsak a 20-30 %-ot is elérő szerveszteség, hanem az elégtelen morfológia hatás is komoly, pénzben kifejezett veszteség, főként az olyan, fertőzéses idényben, mint a mostani. Ezzel szembeállítható a javuló szerhatékonyságnak köszönhető magasabb hozam, a nyugodt, biztonságos munkavégzés.

 

  • Élelmiszerbiztonsági hitelünk javul. Az összességében kevesebb szerfelhasználásnak köszönhetően kevesebb a terményben a szermaradvány, egészségesebb a termék. Egyre erősödik exportban is az a vevői igény, hogy a vegyszerfelhasználás és kijuttatás módja, eszköze dokumentálva legyen. Egyelőre az olcsó ár mindent felülír, de ez már nem lesz így sokáig! 

 

  • Csekélyebb a környezetterhelés, a szomszédos kultúrák és a felszíni vizek nem károsodnak.

 

  • A szerekkel szembeni rezisztencia veszélye csökken.

 

  • A vegyipar haszna az elégtelen szerhatás miatti vevői, hatósági panaszok ritkább előfordulása, az új növényvédő szerek engedélyezési eljárásának felgyorsulása – csupa-csupa „zöld” érv!

 

  • A mezőgépipar több, korszerűbb gépet adhat el, az elégedettebb vevőkör részéről mérséklődik a garanciális igény.

 

  • Gép- és alkatrész kereskedőink nagyobb alkatrész-forgalomra, növekvő javítási igényre készüljenek fel, vevőkapcsolatuk a vizsgálatok helyszínein legyen még közvetlenebb.

 

A felülvizsgálatok lebonyolításánál a kamarai rendszer a legelőnyösebb.

Érveink:

-  3600 növényvédelmi affinitású, igényes kamarai tagunk országos lefedettséget garantál. Megyei szervezeteink tagjai egymást, egymás lehetőségeit, gépeit és igényeit első kézből ismerve sokat segíthetnek a kivonulással járó vizsgálati helyek kiválasztásában, a bemérések lefolytatásában. Ők azok, az elsőként fogják igényelni és igénybe venni ezt a szolgáltatást.

-  Mi évente több tízezer „Zöld Könyves” gazdászt, gépészt képzünk 80-órás tanfolyamokon középszinten és továbbképzés keretében is. Az ő fantáziájukat kezdettől fogva megragadja majd a jól működő gépekből származó megannyi előny. 

-  Közhasznú szervezetként mi nem a profitot hajhásszuk, megelégszünk költségeink tisztes fedezetével is. Célunk nem a jövedelemszerzés, hanem a feladat jó kivitelezése. Minden más megoldás – pl. termelési rendszer vagy profitorientált vállalkozó által üzemeltetett felülvizsgáló állomás – hozzánk képest csak drágább lehet, hiszen üzletet kell látniuk ebben. Ráadásul még nem is sejtjük, hogy egy-egy gép bemérése ténylegesen mennyibe kerül. Ezt az első 20-30 gép felülvizsgálata után már tudni fogjuk. A becslések most 15.000 és 40.000 Ft közötti nettó költségről szólnak – nem mindegy, hogy mennyi lesz!

-  Jó példaként szolgál a németországi felülvizsgálati rendszer. Ott a Braunschweig-i központi JKI (korábban BBA) intézet szabja meg az irányvonalat, de a vizsgáló állomások engedélyezésének és személyzetük képzésének, továbbképzésének jogát a tartományi kamaráknak adja ki. Ők ismerik legjobban a helyi lehetőségeket is igényeket, és tudják, hogy a költségérzékeny gazdáknak milyen vizsgálati lehetőségeket kell felajánlani.

 

Célunk az, hogy 2015-re már komoly tapasztalattal rendelkezve segítsük a törvényalkotókat a végrehajtási utasítás kimunkálásába. Ha ugyanis sarkos, központi előírásokat próbálnának meg, szoros határidőkkel érvényesíteni, akkor vagy agyonbüntetnek mindenkit vagy mindent elönt a gaz!

 

További információkkal szolgálnak:

Bakonyi István, NMNK Fejér megyei Szervezetének elnöke

Huszár Jenő, FarmCenter Kft. ügyvezető igazgatója