MENÜ

Szolnoki precíziós gazdálkodási nap

A Magtár GPS és az Agro Aim Hungária Kft. szervezésében

2019.06.14.

2019.06.12-én Szolnokon, a Magtár Kft. Rendezvénycsarnokában került megrendezésre a MAGTÁR GPS és az Agro Aim Hungária Kft. első közös szakmai napja. Az előadások elsődlegesen a precíziós gazdálkodásról szóltak, de a szakemberek e témakör mellett az egyre inkább nagyobb jelentőséggel bíró talajjavításról, belvízzel veszélyeztetett területek megoldási javaslatairól, valamint az öntözési lehetőségekről is beszéltek.

 

toth-peter-magtar-1200

Tóth Péter (Magtár Kft. ügyvezető igazgatója) köszönti a vendégeket

 

Bucsi Tamás az Agro Aim Hungária Kft. talajvédelmi szakértője előadásában részletesen kifejtette, hogy ma Magyarországon milyen lehetőségek (eszközök/szaktudás) vannak jelen, ha valaki el akarna indulni egy helyspecifikus gazdálkodási irányba. Bemutatta részletesen, hogy a kisebb kezelési egységek kialakításában is nagy különbségek lehetnek. Mindegyik módszernek megvannak az előnyei és a gyengeségei is, melyekre részletesen felhívta a jelenlevők figyelmét. „Ha a zónákat rosszul jelöljük ki, akkor az egész precíziós gazdálkodás alapja instabil lesz” – mondta a szakértő. Ezt követően minták kielemzését, részletes független tápanyag-gazdálkodási tervezését mutatta be az előadó. Végső sorban a tavalyi évben elindított PROFIT OPTIMALIZÁLT NÖVÉNYTERMESZTÉSI TANÁCSADÁSI rendszerük kísérleti eredményeit mutatta be. A szakember kiemelte, hogy az elmúlt 4 évben nagyon sok igen kiemelkedő eredményük született, de a Profit Optimalizált rendszerben most 4 db egymás mellett lévő napraforgó tábláról hozott értékes információkat. A táblák mind precíziós zóna kiosztásuk voltak, de voltak olyan részek, ahol a tábla átlagos tulajdonságainak megfelelően a termelő saját üzemi technológiáját alkalmazták és ezeket vetették össze a differenciált kijuttatásokkal. A legkisebb kezelési egységük 1 hektár körüli volt. Akár egy 11 hektáros táblán belül is nagyon változatos talajokat és tápanyag ellátottsági szinteket mutatott be az előadó. Már csak a differenciált tápanyag kijuttatás miatt jelentősen csökkent a műtrágyára fordított költség és sokkal optimálisabban tudták az egyes tápelemek között a ráfordításokat megvalósítani. Fontos megjegyezni, hogy a bemutatott termelő magas input anyag ráfordítással gazdálkodott, ezért az input anyagon való spórolás nem mindenhol járható út. A termelő üzemi technológiáját összevetve a differenciáltan kijuttatott részekkel, szinte minden esetén termés többletet is tudtak realizálni.

A következő előadásban Nagy Bence a Magtár GPS üzletágvezetője a rendszerszemléletű GPS-es eszközpark kialakítására helyezte a fő hangsúlyt.  A megoldás abban rejlik, hogy a traktorok és munkagépek feletti szinten létre kell hozni egy egységes kezelőfelületekből álló szintet. Ez a szint lesz az alapja az adatkezelésnek, ahol nemcsak gyűjteni kell az információt, hanem a kapott adatokból született döntéseket is végre kell tudni hajtani. Ezek a folyamatok pedig nem korlátozódhatnak le csak bizonyos munkagép típusokra, fontos, hogy a gazdálkodó szabadsága megmaradhasson munkagépválasztás területén. Kiemelte azt is, hogy minden esetben az igényekre optimalizált rendszerre tesz javaslatot minden új beruházás esetén, hiszen a CNH által forgalmazott GPS-ek mellet, az amerikai Ag Leader gyártó teljes precíziós eszközparkja is elérhető itt a kínálatban. A most megjelent friss kiadású katalógusukban világosan bemutatásra kerültek az egyes kezelőfelületek tulajdonságai mindkét márka esetén.

Power pointos előadás helyett Nagy Bence bemutatta a valóságban azt, hogy hogyan lehet megoldani azt, hogy a szakértők által elkészített zónák és kijuttatási tervek a végrehajtó eszközökre kerüljenek. Az Agfiniti rendszerben gondolkodó termelőknek most már olyan lehetőségeik is vannak, hogy mobilinternet segítségével a szakértő az elkészített utasításokat (legyen szó differenciált tápanyagról vagy vetésről) közvetlenül fel tudja tölteni a „felhőbe” ahonnan a vezérlő monitor képes letölteni és végrehajtani a terveket.

 

nagybence, bucsitamás

Nagy Bence és Bucsi Tamás

 

A nap során szó esett a hozamtérképezési lehetőségekről is, mint kiváló adatgyűjtési opcióról. A jó minőségű adatok pedig kalibrálással, helyes méréssel, és egy jól hozzáférhető rendszerben lesznek igazán értékesek a jövőbeli döntésekhez.

Az előadások 3. részében a szakértők bemutatták, hogy a savanyú és a szikes területeken hogyan tudhatunk még eredményesebben gazdálkodni. Bemutattak egy olyan komplex gondolkodást, ami ma még nincs jelen a hazai piacon. Ez pedig nem más, mint a szikes területek komplex talajjavítása. Itt az előadók részletesen bemutatták, hogy első körben milyen fizikai beavatkozásokra van szükség, elsősorban a kedvezőtlen mennyiségű és minőségű talajvizek mélyben tartása, vagy pedig a belvízzel érintett területrészek „lecsapolása” érdekében. Van olyan eset, amikor fizikai beavatkozásra nincs is szükség, mert a kedvezőtlen vizek nem okoznak problémát, ebben az esetben rögtön rá lehet térni a kémiai talajjavításra, amire egy granulált nagyon stabil talajjavító anyagot ajánlanak, külön lúgos és külön savanyú területekre.

Végezetül az öntözésé volt a fő szerep. A Magtár Kft Öntözési Üzletág vezetője, valamint Bucsi Tamás talajvédelmi szakértők mutatták be, hogy hogyan lehet elindulni, ha valaki öntözni szeretné a területeiket. Erre a Magtár Kft-nek megfelelő eszközei, az Agro Aim Hungária Kft-nek, pedig megfelelő szakértői vannak az engedélyeztetéshez is szükséges talajvédelmi tervezések elkészítéséhez. Kövesdi Ádám előadásában kitért a precíziós öntözés lehetőségére is, és kiemelte, hogy „A precíziós öntözés NEM: VRI, Talajnedvesség szenzor, Szoftver vagy mobil applikáció, ezek mind csak eszközök. Integrált rendszer megközelítésben kell gondolni ezen eszközökre, és a megfelelő időben, a megfelelő mennyiséget kell a terület minden egyes részére kijuttatni.” 

A napot tesztvezetési lehetőséggel zárhatták a vendégek, akik a CNH által forgalmazott kiváló minőségű robotpilóta kormányzási lehetőséget tekinthették meg a Steyr erőgépeken. A soron tartás mellett itt már olyan extra funkciók is megjelentek, mint teljesen automatikus tábla végi forduló (a traktor kormányzásával együtt a munkagép teljes vezérlésével). A MagtárGPS az RTK korrekció  fogadására a rendívül költségoptimalizált, közösségi RTK hálózatot, az RTK-mindenkiNET-et használja. A gépekbe ugyanakkor az Ag Leader csúcskategóriás InCommand 1200-as monitorja is beépítésre került, melyet szintén meg lehetett nézni működés közben egy Kverneland műtrágyaszórót vezérelve. Itt az Agfiniti (felhő alapú adatcsere) rendszert lehetett működés közben kipróbálni.

 

magtar-1200-dscn3833