MENÜ

Tápanyag utánpótlás tervezés: hasznosak-e a digitális eszközök?

2021.09.10.

A magas hozam eléréséhez optimális műtrágya használatra van szükség. A fenntartható tápanyag-utánpótlás egyrészt pénzügyi okból, másrészt környezetvédelmi szempontból is fontos.

 

A komplex (NPK) - és nitrogén (N) műtrágyák adagolása és kijuttatása kézi számítással is megtervezhető, de a ma már rendelkezésre álló digitális eszközök forradalmasítják a tervezést. A tápanyag-utánpótlási terv készítésénél figyelembe veendő szempontok például: az elvárt hozam, talajtípus, a különböző növények eltérő igényei, műtrágyatípusok, a növények fejlődési szakaszai stb. Ezenkívül elengedhetetlen a kijuttatás megfelelő idejének meghatározása. Egyrészt jogszabályi kereteket kell figyelembe venni, másrészt az alkalmazott műtrágya hatékonysága a növények tápanyag-felvételi képességétől függ. Hogyan lehetséges ennyi tényezőt figyelembe venni a tervezés folyamán?

A válasz a digitális eszközökben keresendő

A tápanyag-utánpótlás tervező alkalmazások számos növénykultúra adatait tartalmazzák. Világszerte érvényes agronómiai irányelvek kerülnek az adatbázisba, miközben a számítási képleteket a különböző regionális körülményekhez igazítják. Miután a felhasználó megadja a szükséges termesztési adatokat, például a hozamot, az előveteményt, a korábbi műtrágya- és szervestrágya felhasználást, és a talaj tápanyag-ellátottságát, a számítás másodpercek alatt megtörténik, és az eredmény átlátható módon jelenik meg. A tápanyag-utánpótlás hatása - különösen a komplex (NPK) műtrágyák szempontjából – több termelési évre szól. Mi a helyzet a vetésforgóban szereplő összes növénykultúra tápanyag igényével?

Egy eszköz közel 100 növénykultúrához

A komplex (NPK) műtrágyák hatása hosszú távú, mivel a bennük lévő tápelemek, mint például a kálium és foszfor több éven keresztül a talajban maradnak és felvehetők a következő növények számára is. Ezért a digitális tervezőeszközöknek képesnek kell lenniük a több éves vetésforgók teljes időszaka alatti tápanyag-utánpótlás optimalizálására. A Borealis L.A.T agronómiai szakértő csapata kidolgozta a NutriGuide® tápanyag-utánpótlás tervező programot. Ez egy ingyenesen használható webalkalmazás, amely könnyedén képes kezelni az összes fent említett feladatot. A komplex (NPK) műtrágyáktól a nitrogén (N) műtrágyákig, a NutriGuide® a növények tápanyag szükséglete alapján számol, az igényekhez legjobban illeszkedő Borealis L.A.T terméket ajánlja, és a végén összesítő listát készít a műtrágya-rendelés gyors és egyszerű elvégzéséhez.

Több parcella – egy eszköz

A parcella adatok bevitele a tápanyag-utánpótlás tervező programokba általában sok időt vesz igénybe, mivel mindent egyenként kell beírni és elmenteni. A Borealis L.A.T fejlesztői úgy alkották meg a NutriGuide®-ot, hogy egyetlen kattintással beemelhető a gazdaság összes parcellájának listája. Miután az adatállományt importáltuk, azonnal kezdhető az összes növénykultúrára és parcellára kiterjedő tápanyag-utánpótlási terv készítése, mely évekre előre, a teljes vetésforgóra érvényes lesz.


#műtrágya #fenntartható #tápanyagutánpótlás #tervező #hatékonyműtrágya #komplex #magashozam