MENÜ

VÁLTVAFORGATÓ EKE AZ OMIKRONTÓL - Ismertető és felhasználói tapasztalatok

2013.07.09.

A konstrukciós megújuláson átesett OMIKRON váltva forgató ekék főbb jellemzőit az alábbiakban közöljük.

 

Nagyításhoz katt a képre
Nagyításhoz katt a képre

 

 

Romániában az első 5 fejes OMIKRON váltva forgató eke a Temes megyei Sandra településre került eladásra. A beüzemelést és a próbaszántást az OMIKRON Kft. szakemberei végezték el a tulajdonos közreműködésével.  Az eke felszereltsége a következő volt: vontatásra alkalmas mélységhatároló kerék, amely egyébként eladási alapfelszerelés; hidraulikus munkahenger sorrend-vezérléssel, amely átforduláskor a vázat párhuzamba állítja, ezt követően történik meg az átfordulás és végül visszaállítja a beállított fogásszélességbe. Ez a megoldás csökkenti a csapágyazás illetve szerkezeti elemek extrém igénybevételét, hosszabb élettartamot biztosítva. Az üzemeltető erőgép egy 240 LE-s New Holland T-6090 traktor, míg a talajminőség I. osztályú besorolású volt, ami lényegében megfelel a jó szerkezetű, középkötött agyagos vályogtalajaink minősítésének.

Az első próbahúzások után történt meg az eke beszabályozása. A folyamatos szántáshoz a 32 cm-es ekefej fogásszélességet választottuk; az első eketestnél ez 42 cm volt; igazodván ezzel is az erőgép 650/65 R42 gumiabroncs méretéhez. Ekkor értük el a barázda szeletek tökéletes befordítását, s így a csatlakozó sorok síkba kerülését is, az az a fogások nem különültek el egymástól. A munkamélységet a tulajdonos kérésére 35 cm-re állítottuk be, ami meglepően jó stabilitást és jó forgató hatást biztosított a népszerű IH kormánylemezekkel. Ezekkel az értékekkel a New Holland traktor átlag 7,5 km/h sebességgel üzemeltette az OMIKRON PowerOM-5 típusú váltva forgató ekét.

 

Igazi nyúzópróba a dűlőút szántása
Igazi nyúzópróba a dűlőút szántása

 

 

A próbaszántás után egy 300 méter hosszúságú árpatarlón történt a tényleges beüzemelés. A területet hosszirányban kettészelte egy régi dűlőút, amibe a tömörség mérő szondánkat be sem tudtuk szúrni. Számunkra csak szántás közben derült ki, hogy a tulajdonos ezt az utat is beszántja és művelésbe veszi. Kicsit szorongva néztük, hogy az eke mindezt hogyan viseli.

Megkönnyebbültünk miután problémamentesen teljesítette a trükkös nyúzópróbát, ami ugye nem egy ideális szántási feladat. Szerencsére még egy nyírócsavar sem szakadt el, viszont a legtöbb csavarnál azért lazulást tapasztaltunk. Természetesen a gépkönyvi előírásoknak megfelelően elvégeztük a 2 órai beüzemelés utánra előírt kötelező csavar után-húzásokat is.

 

Árpatarló szántási képe a traktoros szemével
Árpatarló szántási képe a traktoros szemével

 

A további munka már ideális körülmények között; a jó szerkezeti és talajnedvesség állapotú árpatarló szántásával folytatódott. Ekkor már csak a finombeállítással kellett foglalkoznunk, hogy a szántáskép minél szebb, egyenletesebb legyen. A betakarításkor visszamaradó, egyenetlen szalmacsomók okozta foltoktól eltekintve a gazda is sikeresnek ítélte az eke üzemi vizsgálatát, ill. gyakorlati beüzemelését.

 

OMIKRON Kft.