MENÜ

Veszélyben a búza, megismétlődhet a 2010-es járványos évjárat!

2013.06.17.

Szeptória, rozsda és fuzárium veszély egyszerre fenyegeti a kalászt és a zászlós levelet.

Mi most a helyzet?

Járványveszélyes időjárás van, a hűvös csapadékos idő szinte minden gombabetegség terjedésének kedvez. Talán kicsit lassabban jön a lisztharmat, de erősen támad a helmintosporium (levélcsíkosság), megjelent a szeptória és a rozsda is. Az árpákon már fertőz a kalász fuzárium.

 

 

 

Nagyításhoz katt a képre
Nagyításhoz katt a képre

 

 

Amennyiben a fenti képeken látható kórokozókat nem találja a saját búzáján, akkor gratulálunk, mert Ön jól és eredményesen védekezett ellenük! Ellenkező esetben az alábbi opciók közül választhat:

 

Opció 1.

Az Ön kalászosa virágzik, kapott már egy gombaölő szeres kezelést, mind az alsó levelek, mind a zászlós levél is tünetmentes. Megoldás: Virágzásban T-Rex 1,0 l/ha önállóan vagy Wuxal® Grano–val kombinálva.

Opció 2.

Az Ön kalászosa még nem virágzik, kapott már egy gombaölő szeres kezelést, mind az alsó levelek, mind a zászlós levél is tünetmentes. Megoldás: Titanium® 1,0 –1,2 l/ha önállóan vagy Wuxal® Grano–val vagy Azospeed®-del kombinálva minél előbb.

Opció 3.

Az Ön kalászosa nem kapott még gombaölő szert, az állomány virágzik, tünetek nincsenek, vagy csak az alsó leveleken. Megoldás: Green Star® 1,0 l/ha önállóan vagy Wuxal® Grano–val kombinálva.

Opció 4.

Az Ön kalászosa nem kapott még gombaölő szert, az állomány még nem virágzik, tünetek nincsenek, vagy csak az alsó leveleken. Megoldás: Green Star® 1,0 l/ha önállóan vagy Wuxal® Grano–val vagy Azospeed®–del kombinálva.

 

Opció 5.

Függetlenül attól, hogy kapott–e az állomány már gombaölő szeres kezelést vagy sem, és a virágzó kalászban az 4–es képhez hasonlót talál, azonnal permetezzen a T-Rex 1,0 l/ha–os dózisával, Velocity® adjuvánssal kombinációban. Ez esetben a lombtrágyát hagyja ki!

 

Opció 6.

Amennyiben az időjárás továbbra is csapadékos, változékony lesz, akkor szükség lehet a kalászvédelem ismétlésére, ami akár a 3. kezelés is lehet. …de majd az időjárás eldönti.

 

 

 Kwizda_buza_kiszereles_1
Kwizda_buza_kiszereles_2

 

 

Kwizda_Velocity_grafikon1

 

 

Kwizda_Velocity_grafikon2