Az MTI azt követően kereste meg az államtitkárságot, hogy a Népszabadság keddi számában beszámolt: a közeli hetekben a kormány elé kerülhet az agrártárca előterjesztése, amely három változatban képzeli megvalósíthatónak az élelmiszerek általános forgalmi adójának csökkentését. A Vidékfejlesztési Minisztérium azt szorgalmazza, hogy a mai 25 és 18 százalékos kulcs 5 százalékra csökkenjen egyes alapvető élelmiszerek, közte a baromfi- és sertéshús, a tej, a kenyér, a tojás és az étolaj esetében.
A Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság tájékoztatása szerint az áfa-csökkentésről szóló döntés a hatástanulmányoktól függ, ám eddig ezek teljesen különböző végeredményt mutattak.
A közlemény leszögezi: a kormány figyelemmel kíséri az élelmiszerek árának alakulását, a Vidékfejlesztési Minisztériumban egy munkacsoport végzi a feladatot.
A kabinet vizsgálja az adótartalom változtatásának költségvetési, gazdasági hatásait és a vonatkozó uniós irányelveket, egyúttal áttekinti a korábbi áfa-csökkentések tapasztalatait, vagyis azt, hogy annak lett-e hatása a fogyasztókra - közölték azzal, hogy áfá-t csökkenteni csak akkor szabad, ha kizárja annak lehetőségét, hogy azt "lenyeljék" a kereskedők.
Orbán Viktor miniszterelnök egy keddi sajtótájékoztatóján az élelmiszerek áfájának esetleges csökkentését firtató felvetésre szintén azt közölte, a hatástanulmányoktól függ a csökkentés.