A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kiemelt területei voltak: hús és húskészítmények, édesipari-, a borászati termékek, a takarmányok előállítása és forgalmazása; a tojáscsomagolás és forgalmazás; a zöldség- és gyümölcs-forgalmazás, továbbá az élőállat (bárány, nyúl) szállítások és az élelmiszerhulladékok kezelése.
A legtöbb probléma és bírságolás a higiéniával, a nyomonkövethetőséggel, a minőséggel, az összetétellel és a hulladékkezeléssel kapcsolatban adódott.
Felmerült egy új, a magyar növényekre is veszélyt jelentő probléma a citrusféléket illetően: a szakemberek a pajzstetvek négy faját is beazonosítottak a gyümölcsökön, főleg a görög és spanyol termékeken.
Tavaly összességében több figyelmeztetésre került sor, a kiszabott bírság mértéke azonban idén volt magasabb. A leggyakoribb gond az élelmiszeripari termékek jelölési hibája volt.