A kiváló minőségű pálinkák megismertetése érdekében a Pálinka Céh Egyesület kezdeményezésére a WESSLING Hungary Kft. a Budapesti Corvinus Egyetemmel közösen 2010-ben kezdte el kidolgozni a Pálinkavédjegy-rendszert, amelyet 2012 őszén vezettek be. A Pálinkavédjegy garancia arra, hogy a matricával ellátott palackokban laboratóriumi és érzékszervi vizsgálatokkal ellenőrzött minőségű tételből származó pálinka van. Csak az előírt követelményeknek mindenben megfelelő termék kaphatja meg a védjegyet.
A Pálinkavédjegy rendszer két alappillére a laboratóriumi és az érzékszervi vizsgálat. A laboratóriumi vizsgálatok során azt vizsgáljuk, hogy a pálinka összetevői megfelelnek-e a hatályban lévő jogszabálynak, ilyenkor elemzik pl. az alkohol-tartalmat, a metanol-, és a hidrogén cianid-tartalom is.
A második pillér az érzékszervi bírálat, amelynek során a szakértők a vizsgálatot a jelenleg hatályban lévő jogszabályok szerint végzik el. A rendszer e tekintetben annyira szigorú követelményeket támaszt, hogy a védjegy-matricával jelzett palackokban csak olyan pálinka lehet, amely pálinkaversenyeken ezüst, vagy aranyérmes minősítést kapna.
A védjegymatrica egyedi kialakítású és sorszámozott így a bevizsgált tételek könnyen nyomon követhetőek akár az interneten is (www.palinkavedjegy.hu). A kiváló minőség folytonosságának biztosítéka, hogy a védjegyet elnyert pálinkatételek 20%-át évente visszaellenőrzik, és a laboratóriumi vizsgálat garantálja az összetétel ellenőrizhetőségét. A rendszer objektív működését pedig a működési szabályzat betartása biztosítja.
Az első meghirdetés után 15 pálinkagyártó pályázott a védjegyre összesen 29 termékkel, amiből 26 termék felelt meg a szigorú követelményeknek. Egyelőre 8 gyártóval kötötték meg a védjegyhasználati szerződést, melynek alapján 16 termék kapta meg a védjegymatricát.
(Élelmiszer Online)