Nyilvánoságra hozta az Európai Bizottság a tagállami mintavételek és tesztek összesített eredményeit. A 27 tagállam hatóságai által megvizsgált marhahús készítmények kevesebb mint 5 százalékában találtak lóhúsra utaló jeleket, az élelmiszerláncba kerülő lóhús mintegy 0,5 százalékában mutatták ki egészségre káros mértékben a fenilbutazont, azaz a versenylovaknál használt gyulladásgátlót.
Toni Borg egészségügyi és fogyasztóvédelmi biztis szerint ezzel bebizonyosodott, hogy pusztán élelmiszerhamisítási, és nem élelmiszerbiztonsági ügyről van szó a lóhúsbotrány esetében. A testület az elkövetkezendő időszakban javaslatokat terjeszt majd elő az élelmiszerlánc ellenőrzésének megerősítésére illetve az élelmiszer-címkézésse kapcsolatos visszaélések szigorúbb szankcionálására.
A 27 tagállamban összesen 7259 tesztet folytattak le, 4144 esetben kifejezetten a lóhús DNS jelenlétét, 3115 esetben pedig a fenilbutazonét vizsgálták. A 75 százalékban uniós forrásból fizetett vizsgálatok során a több mint 4000 készítményből 193 esetben lett pozitív az eredmény ló DNS-re, míg a gyulladásgátlót 3115-ből alig 16-ban mutattak ki. A hivatalos vizsgálatok mellett a termelők, feldolgozók és kereskedők további 7951 tesztet hajtottak végre lóhús származékok után kutatva, de ezek mindössze 110 esetben hoztak pozitív eredményt.