A mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatban, valamint az elosztó hálózatok esetében is meg kell határozni a létfontosságú létesítmények körét 2014. január 1-jétől. Bár a kijelölést alapvetően a vállalkozásoknak kell kezdeményezniük, a gyors és gördülékeny lebonyolítás érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hamarosan felveszi a kapcsolatot a várhatóan érintett ágazati szereplőkkel.
A létfontosságú létesítmények a növényi genetikai erőforrás-megőrzéssel, állati oltóanyag előállítással, élelmiszer-előállítással, valamint élelmiszer-elosztással foglalkozó vállalkozások közül kerülnek ki - tájékoztatott a Nébih. Nemzeti létfontosságú rendszerelemnek minősülnek majd például azok a hús- és baromfihús-készítmény gyártással foglalkozó cégek, amelyek napi kapacitása eléri a 150 tonnát, de az olyan génbankok is, amelyek növények esetén legalább ezer megőrzött tétellel rendelkeznek.
A nemzeti létfontosságú rendszerelemmé történő nyilvánítást az üzemeltetőn kívül a megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi-, valamint növény- és talajvédelmi igazgatóságai is kezdeményezhetik, a kijelölés és annak visszavonása pedig a Nébih hatáskörébe tartozik.
A kijelölt létesítményeknek 2015. január 1-jétől biztonsági összekötő személyeket is foglalkoztatniuk kell. Az adategyeztetés még folyamatban van. A Nébih előzetes becslései alapján csak egy szűk réteget, kevesebb mint 200 vállalkozást érint a rendelet. Annak érdekében, hogy a kijelölt kör mielőbb tisztázódjon, február végéig felveszik a kapcsolatot az ágazat érintett szereplőivel - közölte az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal.