Kinek kell az olcsó import bor?

agrarszektor.hu
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) elkötelezve lép fel a magyar borok és bortermelők érdekében - írja a szervezet az Agrárszektor.hu-hoz eljuttatott sajtóközleményében.

A Terméktanács elmondása alapján hónapok óta foglalkozik az olcsó import - elsősorban Olaszországból származó - bor piaczavaró hatásával. A tavalyi év hasonló időszakához képest, 2014. első félévében 15 százalékkal kevesebb, 265.865 hl import bor forgalomba hozatalát engedélyezte a hatóság (2013. január - július időszakban 313.484 hl külföldi eredetű bor érkezett be Magyarországra). A csökkenés önmagában örömteli hír és a Tanács felhívása szerint ezt a tendenciát kihasználva tovább kell erősíteni a magyar borok hazai pozícióját. A Kunsági Borvidékről közelmúltban érkező jelzések alapján mind a HNT elnöksége, mind tanácsülése több alkalommal is tárgyalta az alábbiakban vázolt problémát.

Az import bor elsősorban a termékpiramis alsó szegmensében, meghatározóan PET palackos kiszerelésben kerül piacra. Sajnos a fogyasztói szokások befolyásolására az ágazatnak jelenleg nincs elkülönített kerete, és nem rendelkezik forrással a fogyasztók arra vonatkozó tájékoztatására sem, hogy a megvásárolt termék nem, vagy csak éppen tartalmaz magyar eredetű bort. Sok esetben a címkék sem segítenek az eligazodásban, hiszen a törvényi előírásokat ugyan betartva, de nem figyelemfelkeltően tájékoztatják a vásárlókat a termék származásáról. Történik mindez annak ellenére, hogy ebben a szegmensben igenis lehetne -és kellene is- növelni a nemzeti termékek iránti elköteleződést.

A közelmúltban számtalan helyzetelemző újságcikk, kormányzati kommunikáció jelent meg a témával kapcsolatban, míg a háttérben egyeztetések folytak importőrökkel, termelőkkel. Mindezek célja, hogy a 2013. évi szüretből készült magyar borok jelentősebb anyagi veszteség nélkül kerülhessenek majd a piacra - írják a közleményben.

A HNT megítélése szerint a kedvező időjárási feltételek fennmaradása esetén, már augusztus második harmadában elkezdődhet a szüret. Így a "korán" érkező utánpótlás megfelelő elhelyezése érdekében a probléma gyors megoldására van szükség. A Terméktanács felhívja a figyelmet, hogy több érintett hatósággal egyeztetve elkészített egy 11 pontos javaslat csomagot, melyet eljuttatott az illetékesekhez. Az összeállított terv-csomagban azonnali és hosszú távú megoldási elképzelések egyaránt szerepelnek.

A szőlő- bor ágazat nemrégiben akkreditált szakmaközi szervezeteként a HNT úgy véli, hogy határozott fellépést kell mutatnia minden olyan a fogyasztókat és a termelőket érintő, piactorzító jelenséggel szemben, ami megnehezíti a fogyasztók tájékozódását, vagy rontja a borgazdasági szereplők tisztességes megélhetését, nehezíti a termelők kemény munkájával, hosszú távra meghatározott életét. Végezetül a Tanács arra kéri a kormányzati döntéshozókat és az érintett hatóságokat, hogy minél hamarabb, és minél szélesebb körben hozzák meg javaslataikkal kapcsolatos döntéseiket.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!