Április elsejétől pontosabb adatokat kell feltüntetni a csomagolt friss, hűtött és fagyasztott húsokon az Európai Unióban. A származásnál a legtöbb esetben konkrétan meg kell jelölni, hogy az állatokat mely országban nevelték fel és vágták le. A szabályozás csak a csomagolt húsokra vonatkozik, de a tagállamok saját hatáskörben a nem csomagoltakra is bevezethetik. A változtatás az unióba érkező importhúsokra is érvényes - közölte az Európai Bizottság.
Az új követelmények a sertés-, a baromfi-, a birka- és a kecskehúsokat érintik, mivel a marhahúsra már korábban életbe léptek hasonló szabályok. A most bevezett előírások nem terjednek ki viszont a feldolgozott hústermékekre, például a pácolt sonkára, a fagyasztott lasagnéra vagy a fagyasztott húsos pitére.
Ha egy csomagoláson belül többféle hús is van, a címkén tételesen fel kell tüntetni a különböző származási, nevelési és levágási országokat. Ez alól kivételt képeznek például a különböző kolbászok.
Az új előírásokat azért vezették be, hogy a fogyasztók jobb tájékoztatást kapjanak a termékek származásáról. Így akarják elérni, hogy a vásárlókat ne tévesszék meg a nem egyértelmű eredetmegjelölések, az élelmiszer-ipari vállalkozókra pedig egyenlő versenyfeltételek vonatkozzanak.
A változtatásokról szóló uniós rendelet már korábban megjelent és a magyar feldolgozók számára ismert volt - mondta az agrárszektor.hu-nak Menczel Lászlóné, a Vágóllat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) titkára. Így volt idő arra, hogy a cégek felkészülhessenek az új jelölésekre - tette hozzá.