Ma Magyarországon évente mintegy 3 millió embert érint valamilyen élelmiszer-eredetű megbetegedés - jelentette ki Bognár Lajos, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) helyettes államtitkára egy szakmai tanácskozáson. Szerinte ezért is fontos az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia, amelynek választ kell adnia a globalizációs kihívásokra, hogy átláthatóbb, közérthetőbb és szakmailag is magasabb színvonalú, a kockázatokat hatékonyan kezelő élelmiszerlánc-biztonsági rendszer működjön - közölte az MTI.
Pusztai Zsófia, a WHO magyarországi képviseletvezetője szerint az élelmiszerbiztonság szerepét mutatja, hogy évente körülbelül 2 millió ember halálát okozzák élelmiszereredetű megbetegedések világszerte. Csak az EU-ban 2013-ban mintegy 310 ezer bakteriális élelmiszer eredetű megbetegedést jelentettek, amiből 322 halállal végződött. Az élelmiszer-eredetű megbetegedések mintegy 3 százaléka hosszú távú egészségkárosodáshoz vezethet.