Már nem csak a földön termesztene növényeket a BASF, mivel a német cég a közelmúltban olyan kutatás mellett kötelezte el magát, amellyel egyes növényfajták űrbeli termeszthetőségét vizsgálná. A kutatást az év végén kezdik meg három német diák vezetésével a nemzetközi űrállomáson (ISS) - számolt be a foodnavigator.com
A vizsgálat arra irányul, hogy az űrben, gyenge gravitációs körülmények között is lehetséges-e úgy szaporítani egyes haszonnövényeket (például zöldség- és gabonaféléket), ahogy földi körülmények mellett. Feltételezések szerint ugyanis a folyamat alapját és a növények gyökérképződését a gravitáció befolyásolja, ezért azt vizsgálnák meg, hogy az űrbeli viszonyok változtatnak-e ezen.
Ha a növények az úgynevezett mikrogravitáció ellenére is kifejlődnének, ez döntő fordulatot jelentene az űrállomások élelmiszer-utánpótlásában - állítja a BASF. Amennyiben eredményes lesz a kísérlet, új kapuk nyílhatnak meg a hosszabb űrkutatások előtt is, amelyeket eddig a nem megfelelő élelmiszer-ellátottság nehezített.
A sikeres projekt érdekében a kutatást vezető diákok először a BASF mezőgazdasági központjában töltenek majd el egy hónapot. Ezután Floridában, a Kennedy Űrközpontban fejezik majd be a felkészülést az "űrbeli növénytermesztésre".