Mélyül a válság - Tovább csökkentek az árak

agrarszektor.hu
Mintegy 26 százalékkal csökkent a nyers tej hazai felvásárlási ára egy év alatt - írja a napigazdasag.hu. A belföldi felvásárlás mértéke nőtt, viszont a termelők az exportpiacokon még a hazainál is alacsonyabb összegekkel számolhatnak.

Jelentősen csökkent a nyers tej hazai felvásárlási ára az elmúlt egy évben. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) adatai szerint júniusban 75,74 forintot adtak egy liter tejért a feldolgozók a gazdáknak, míg a belföldi felvásárlás mértéke mintegy 12 százalékkal nőtt.

A bővülés oka az, hogy hogy a termelők az exportpiacokon még a hazainál is alacsonyabb összeggel számolhatnak. Így júniusban 71,48 forintot adtak egy liter tejért. Emellett a kiviteli ár egy alatt 35 százalékot zuhant, és nagyjából 6 százalékkal maradt el a belpiaci ártól.

Más termékek ára is csökkent
A feldolgozott termékek is olcsóbbak lettek hazánkban. A tehéntúró ára 17 százalékkal, a tejfölé 15 százalékkal, míg a trappista sajt ára 22 százalékkal csökkent.

Ahogy arról az agrárszektor.hu már korábban beszámolt, a kormány marketingkampányt indított. A mintegy 420 millió forintos promóció célja meggyőzni a fogyasztókat, hogy a boltokban a magyar tejet és tejterméket válasszák.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?