2024. augusztus 15. csütörtök Mária

Hogyan becsüljük meg termésünket? - Itt a legújabb eljárások

agrarszektor.hu
Ma már a távérzékelő eszközöket és a térinformatikai rendszereket is alkalmazni lehet a növénytermesztésben - így például az almaültetvényeken - is. GPS-jelek és 3D-s modellek segítségével is nyomon követhetők és elemezhetők a növények élettani változásai.

Olyan speciális távérzékelő eszközökkel és térinformatikai szoftverekkel is lehet vizsgálni az almaültetvényeken lejátszódó folyamatokat, amelyeket eddig kertészeti körülmények között nem alkalmaztak. Riczu Péter, a Debreceni Egyetem kutatója, a K&H "fenntartható agráriumért" ösztöndíjpályázatának nyertese többek között zöld lézer, GPS jelek és lézeres pontfelhő alapján meghatározott 3D-s modellekkel követi nyomon, illetve elemzi a gyümölcsfákban és környezetükben bekövetkező változásokat.

A módszerrel a fák törzs- és lombmagassága, az ágak mérete és szerkezete, a gyümölcsök súlya és érettsége alapján meghatározható a várható terméshozam nagysága és minősége. Emellett optimalizálható a betakarítás időpontja és az úgynevezett “post harvest" - vagyis a szüret után alkalmazott tárolási és feldolgozási - eljárás is.

A technológia feltárja azokat a betegségeket és kártevőket is, amelyek a fa belsejében pusztítanak, de szabad szemmel még nem láthatók - derül ki a K&H közleményéből. A módszerrel fel lehet mérni a sorközök gyomborítottságát, a gyomok térbeli és időbeli változását, ez pedig növelheti a növényvédelmi beavatkozások hatékonyságát. Az új eljárással meghatározható a növények aktuális vízigénye és a talaj nedvességtartalma is, így a gazdák könnyebben alakíthatnak ki víz- és energiatakarékos öntözési rendszereket, illetve csökkenthetik a belvíz- és aszálykárokat is.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?