Forradalom a földeken: sokan erre a csúcstechnikára esküsznek

agrarszektor.hu
Minden olyan hazai gazdálkodó hasznosnak tartja a precíziós gazdálkodáshoz kapcsolódó eszközöket, aki már végrehajtott ilyen fejlesztéseket. A bonyolult technológiai részletkérdések miatt azonban egy felmérés szerint sokan igényelnének továbbképzéseket. A gazdák egy része pedig azért nem használ precíziós eszközöket, mert nem ismeri az előnyöket.

Az összes olyan magyar gazda, aki már igénybe vesz precíziós gazdálkodással kapcsolatos eszközöket, 100 százalékban hasznosnak találja az effajta fejlesztéseket - összegezte egy közelmúltbeli felmérés eredményeit Farkas Károly, az i-Cell Kft. operatív igazgatója. A kiadott közlemény szerint az online és offline is terjesztett kérdőíveket 338 gazdálkodó töltötte ki.

A termelők 38 százaléka a versenyképesség fenntartását és növelését, további 38 százalékuk pedig a munkálatokkal járó költségek optimális szinten tartását jelölte meg kulcsfontosságúnak az új technológiai megoldások alkalmazásakor. Sokuk éppen a precíziós gazdálkodással összeköthető, termelésiköltség-csökkentő és optimalizáló folyamatokat fejlesztené a legszívesebben.

A közlemény szerint a válaszadók 79 százaléka nyilatkozott úgy, hogy precíziós megoldásokkal a környezeti terhelést csökkenteni tudja. A gazdák 50 százaléka részben, 43 százaléka pedig teljes mértékben egyetért azzal, hogy a működtetés optimalizálásával jobban megóvhatja a munkára használt járműveit is. Emellett 57 százalékuk komoly üzemanyag-megtakarítást tapasztalt a precíziós gazdálkodás fejlesztésével.

A fejlesztéseknek azonban gátat szab, hogy a bonyolult technológiai részletkérdések sok esetben tisztázatlanok, és gondot okoz a gazdák célzott továbbképzésének hiánya is. A felmérésből az derült ki, hogy a termelők 46 százaléka nem használ precíziós gazdálkodással kapcsolatos eszközöket, 25 százalékuk azért, mert nem ismeri az azokkal járó előnyöket. Ezzel összefüggésben a gazdák 50 százaléka lenne hajlandó technológiai továbbképzésen részt venni, 38 százalékuk viszont csak akkor, ha mindez nem járna komolyabb költségekkel - közölte Farkas Károly.

A felmerés szerint a termelők 58 százalékának fontos lenne a sofőr "valós idejű azonosítása", 65 százalékuknak pedig komoly időszakos problémát jelent a saját és bérben megművelt területeken végzett munka, idő és emberi erőforrás nyilvántartása. A gazdák 35 százaléka időnként, 50 százaléka pedig rendszeresen használja éjszaka vagy rossz látási viszonyok mellett a gépeket, vagyis nagy igény lenne az ilyen körülményeknél is jól funkcionáló, GPS-alapú technológiai megoldásokra is.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?