Jubilál és "forrong" a kisüzemi sörpiac

agrarszektor.hu
A kilencvenes évek elején alakult 400-500 kisüzemi sörfőzde közül a 2000-es évekre csak keveseknek sikerült a megújulás és életben maradás. A huszonöt éves jubileumhoz eljutott iparág szerencséje, hogy az új generáció körében divattá vált a kézműves sörök fogyasztása.

Forrásban van a kisüzemi sörpiac, virágkorukat élik Magyarországon az újhullámos sörök, sorra nyílnak a sörfőzdék, soha ilyen zsongás nem volt még itthon ebben a szegmensben - derül ki az iparágról kiadott közleményből. Pedig a kilencvenes évek elején indult csaknem félezer kisüzemi sörfőzde közül a korábbi kedvezőtlen piaci viszonyok miatt csak néhányan maradtak életben. Fennmaradásukat az időről időre megjelenő új söröknek, és némely esetben a generációváltásnak köszönhetik.

A jobb bárokban, kocsmákban, éttermekben egyre inkább kötelező, hogy legyen "kézműves sör", amely a szemünk előtt válik a gasztronómia részévé. A hazai kisüzemi sörfőzdék között a legidősebb a Stari Sör, Tapolcán már negyedszázada készítenek kézműves italokat.

A pils, barna és ír vörös sörök mellett valódi gyümölcssöröket (meggy, szilva, grapefruit, fekete ribizli) és búzasört eddig is készítettek, kizárólag tiszta gyümölcs felhasználásával. A 25 éves születésnapra most egy, a hazai piacról szinte teljesen hiányzó sörtípussal, az amerikai lagerrel bővítik a kínálatot. Ez egy tradicionális német, és újhullámos amerikai komlók keverékével készülő karakteres sör.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?