2024. április 27. szombat Zita
Teljesen új sörök tarolták le a magyar boltokat: egyre többen veszik őket

Teljesen új sörök tarolták le a magyar boltokat: egyre többen veszik őket

agrarszektor.hu
Igazi forradalom zajlott le az elmúlt több, mint 10 évben hazánkban, hacsak a sörpiacot vesszük figyelembe. Az utóbbi években a semmiből születtek kiváló magyar kisüzemi sörök, jelentek meg sörbárok, hatalmas fesztiválok és versenyek. Mindez annak köszönhető, hogy hazánkba is egyre nagyobb az igény a minőségi sörökre. A 2010-es évek kifejezetten a magyar söripar forradalmi évtizede volt, azonban a 2020-as évek beköszöntével gyülekezni kezdtek a felhők a kisipari sörfőzdék felett. A HelloVidék arról faggadta a hazai kisüzemi sörgyárakat, hogy minek köszönhető a kézműves sörök itthoni felemelkedése, továbbá arra is kíváncsiak voltunk, hogy milyen jövőt vizionálnak az ágazatnak.

Hacsak az országban jelenlévő öt legnagyobb sörgyártót vesszük figyelembe (Borsodi Sörgyár Kft., Carlsberg Hungary Kft., Dreher Sörgyárak Zrt., Heineken Hungária Zrt., és a legnagyobb kisüzemi sörfőzde, a Pécsi Sörfőzde Zrt.) akkor azt láthatjuk, hogy 2022-ben ezeknek a vállatoknak az együttes értékesítése 6,463 millió hektoliter volt, ami 1,3 százalékkal volt több a 2021-es évnél, de 3,4 százalékkal kevesebb a 2019-es év 6,682 millió hektoliterénél.

A sörgyártók tavaly keményen küzdöttek az elszálló energia- és alapanyagárakkal, az ebből eredő termelési nehézségekkel, de visszatekintve elmondható: ha nehezen is, de nagyobb visszaesés nélkül zárták az évet

- fogalmazott Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének az igazgatója még az év elején.

Sok idő eltelt, de a helyzet nem változott

Eltelt 10 hónap az évből, de az említett nehézségek nem tűntek el, sőt talán tovább eszkalálódtak. Gyenge Zsoltot a Fóti Sörfőzdék vezetője, és a Kisüzemi Sörfőzdék Országos Egyesületének elnöke alátámasztotta azt a tényt, hogy a jelenlegi energiakrízis, a kisüzemi sörfőzdékre is igen nagy hatással van. De az alapanyag árak továbbra is nagy gondot okoznak. Gyenge Zsolt elmondta, hogy a Fóti Sörfőzdék például már nem forgalmaz, és nem is készít málna ízesítésű sört, mivel az utóbbi három évben a málnasűrítmények árai csaknem a tízszeresére emelkedtek, ami így már gyártás tekintetében nem megérős a gyárnak. A szakember kitért arra is, hogy a munkaerőhiány, pláne a szakképzett munkaerő hiánya is gondot jelent az ágazat számára.

Azonban ez még csak a jéghegy csúcsa. A lapnak Prischetzky Botond, a MONYO Brewing Kft. brand managere elmondta, hogy nem csak az energia- és az alapanyagárak elszállása jelent problémát, hanem a koronavírus-járvány utóhatása is még érezhető, de az infláció, és a háború is kihívások elé állítja a kisipari sörfőzdéket.

Napjainkban számos tényező nehezíti sajnos a kézműves sörfőzdék helyzetét. 3 éve a COVID-dal kezdődtek a nehézségek, majd azt követte az infláció, a háborúk, a rezsiárak elszállása, az euró-forint árfolyam ingadozása. Továbbá eléggé telített a piac, jelenleg ennyi kézműves sörre sajnos nincs meg az elegendő kereslet, így Európa szerte sajnos hetente-kéthetente bezár egy-egy kisebb főzde

- magyarázta Prischertzky Botond.

Az Ukrajnában történő események, valóban nagy hatást gyakorolnak bizonyos formában, a hazai kisüzemi sörfőzdék helyzetére. A háborút Gyenge Zsolt is megemlítette, mi több személyes érintettségükről is beszélt.

A csomagolás is nagy problémát okoz, hiszen felrobbantották azt a három gyárat Ukrajnában, ahonnan a palackozáshoz szükséges üvegeket hoztuk. A 2023-as év eddig nagyon erős volt, nagyon elégedett vagyok eddig ezzel a 10 hónappal. Egyedül ezt a nehézségeknél említett, üveghiányt nem tudjuk, hogy hogyan lesz megoldva

- mondta Gyenge.

Továbbá az elmúlt hetekben attól volt hangos a hazai sajtó, hogy új szabályzás lép majd hatályba 2024-től az országban, ami az italcsomagolásokat érinti. Betétdíjasok lesznek a PET-palackok, az alumínium dobozok, és az üveges csomagolások is. Ez alól a sörös dobozok és üvegek sem lesznek kivételek. Gyenge Zsolt ezt a helyzetet is a nehézségek közé sorolta mondván, hogy a MOHU által fémjelzett új hulladékgazdálkodási rendszerről még csak most derülnek ki pontosabb információk, és akik ebben dolgoznak, nekik is kevés tudomásuk van arról, hogy ez az új rendszer hogyan fog működni a valóságban.

- mondta Gyenge.

Mi a siker kulcsa?

A hazai sörforradalom lezajlásával egyre népszerűbbé váltak hazánkban a minőségi, prémium kategóriás sörök. A nagy vállalatok is elkezdték piacra dobni a különböző gyümölcsízesítésű söreiket, vagy éppen a saját márkás IPA vagy APA söröket. Ám ezt a trendet a nagyvállalatok inkább csak követni kezdték, ugyanis a kisüzemi sörfőzdék voltak azok, akik először elkezdték ezt a piaci rést betömni Gyenge Zsolt szerint, és ezt a tényállást a MONYO brand managere is alátámasztotta.

A kraft sörfőzdékre mindig jellemző volt a kísérletezés, a határok feszegetése, különböző alapanyagok kipróbálása, tökéletesítése. Ez az egyik nagy mozgatórugója a piacnak, hogy mindig lehet valami újat és izgalmasat kóstolni a főzdéktől. Persze muszáj, hogy meglegyenek a stabil pontok is

- mondta Prischetzky Botond, és hozzátette azt is, hogy általánosságban talán elmondható, hogy az USA-ból szoktak jönni a nagyobb trendek, amik a globalizáció hatására pillanatok alatt elterjednek. Amire a legjobb példaként a New England IPA-t hozta fel, ami a keleti partról indult hódító útjára és manapság kis túlzással szinte minden IPA-t ebben a stílusban készítenek már a főzdék. Gyenge Zsolt meglátása szerint, viszont szükség volt arra, hogy a sörfajták palettáján megjelenjenek ezek a kisüzemi sörökre jellemző típusok.

Enélkül még mindig azokat a söröket innánk, mint 30-40 éve, és akkor pedig nem volt nagy választék

- mondta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!