Egy táplálék-kiegészítő két okból válik biztonságossá: az összetételbeli tisztaság és a technológiai fegyelem miatt. Az adott termék tehát nem tartalmazhat káros vagy tiltott anyagot, az előállítás során pedig igen komoly és állandó ellenőrzési-tisztasági előírásoknak kell érvényesülniük - emeli ki a Laboratorium.hu összeállítása.
A független laboratóriumok elvégzik többek között az étrend-kiegészítők hatóanyag- és összetétel-vizsgálatát, ellenőrzik a mikrobiológiai tisztaságot, a címkét és a termékdokumentációt, a hozzáadott vitaminokat, a toxinokat és a fémeket. A tárolási vizsgálatokon gyorsított öregedésnek teszik ki a mintákat, így győződnek meg arról, hogy stabil a termék, és megtartja a hatóanyagokat.
A potencianövelők és a fogyasztószerek tipikusan azok a termékek, amelyek tartalmazhatnak tiltott, a címkén nem feltüntetett hatóanyagot, így az egészségünkre is veszélyesek lehetnek. A hatóanyagok között megjelenhetnek a doppingszerek is, ami leginkább a sportolóknak jelenthet problémát, hiszen az egészségkárosítás mellett ezek az anyagok (például a sibutramine és az efedrin) dopping tiltólistán vannak.
Általánosságban mindenkinek azt tanácsolják, hogy vigyázzanak az -ol, -diol, -one, -stene végződésű vegyületekkel, ezek ugyanis szteroidokra utalnak. Aki az általa vásárolt termék címkéjén ezekkel a végződésekkel találkozik, érdemes gyanakodnia, és szakértő segítségét kérnie, mielőtt az adott szert elfogyasztaná.
A közelmúltban összegyűjtötték azt a több száz étrend-kiegészítőt, amelyek bizonyosan nem tartalmazzák a 85 legproblémásabb doppingszert. A www.doppingmentes.hu honlapon mindezt bárki ellenőrizheti, kereshet gyártó, terméknév és termékkategória szerint is.
A biztonságos termékeket előállító gyártók általában rendelkeznek a helyes gyártási gyakorlat (GMP) minősítéssel, és odafigyelnek a minőségre. Azok a gyártók viselkednek felelősen, akik ellenőrzik és dokumentálják a gyártáshoz használt alapanyagokat, termékeiket rendszeres laboratóriumi ellenőrzésnek vetik alá, és minden esetben biztosítják a megfelelő gyártási körülményeket.