Már tudjuk mire használhatjuk a kertünkben a fahéjat és a tojáshéjat is. Mindkét alapanyag a konyhából érkezik, és egyikről sem köztudott, hogy hasznos tápanyagok lehetnek a növények számára. A tej hasonló élelmiszer, ugyanis nem csak a konyhában, de a kertben is hasznunkra lehet.
A tejben lévő kalcium segít a növények szerkezetének megerősítésében, a benne lévő cukor, pedig az egészségesebb növény nevelésében lesz segítségünkre. Vagyis a tejben lévő tápanyagok nem csak az emberre és az állatokra vannak jótékony hatással, hanem a növényeinket is megvédhetjük vele. Készítsünk oldatot tejből és vízből 1:1 arányban, és ezt a permetet alkalmazzuk növényeinken. Azonban ne használjuk rendszeresen, mert a tejes túlöntözzéssel sokkal többet árthatunk, mint a vizessel.
A közvetlen napsugárzásnak kitett területeken a tej antiszeptikus, vagyis fertőtlenítő szerként alkalmazható. Nagy hasznát vehetjük például a kerti metszőolló fertőtlenítésében is, elég csak belemártani a tejbe. Ennek a módszernek két előnye is van: egyrészről így nem kell káros fehérítőt használnunk, illetve a tej kevésbé korrodálja a szerszámokat.
3. A tej, mint gombaölő szer
A tejjel a penész és számtalan gombás fertőzés ellen is felvehetjük a harcot. Egy kis vízzel felhígított tejpermet a növények levelein biztosítja, hogy azok védettebbé váljanak a gombákkal szemben. A sikerhez mindössze annyit kell tennünk, hogy összekeverünk egy rész tejet 2-3 rész vízzel, és 10 naponként permetezzük ezt az elegyet a növény leveleire. A legjobb, ha a szezon elején, megelőző intézkedésként alkalmazzuk ezt a permetezést.
Érdemes akár a komposztba is raknunk tejet, mert a benne lévű zsírokat és vitaminokat elnyeli a talaj, és ez egészségesebbé teheti a növényeinket is. A tejport szórhatjuk közvetlenül is a talajra, de készíthetünk akár keveréket is a porból víz hozzáadásával. A tejjel, vagy a tejporos oldattal permetezett termőföld minőségibb termést hoz, és a növények a különböző fertőző vírusok és kártevők jelenléte mellett is egészségesebbek maradnak. Ezenkivül a tej javít a talaj víz- és levegőfelszívó képességén is.
A paradicsomrothadást általában a kalciumhiány, a száraz talaj vagy a nedvességhiány okozza. Ha kalciumhiányról van szó, és meg szeretnénk védeni a paradicsomot a rothadás és a betegségek ellen, használjunk tejes permetet. Keverjünk össze 1 rész lefölözött tejet 9 rész vízzel, és fújjuk be a növényünket néhány héten keresztül az oldattal (legalább a nyár közepéig). Így távol tarthatjuk a betegségeket, és olyan paradicsom-fertőzések terjedését gátolhatjuk meg, mint például a dohánymozaikvírus.
Ha megfelelően alkalmazzuk, akkor a tej segít kordában tartani a levéltetveket, a rojtosszárnyúakat (tripszek) és a takácsatkaféléket is. A lényeg, hogy magas zsírtartalmú tejet használjunk, mert ez káros a kártevők egészségére, így a tejjel permetezett leveleket kevésbé veszik majd célba az apró rovarok.
A tej és a melasz kombinációja növeli a szükséges cukrok mennyiségét a növényben, és a keverék távol tartja a gyomokat is. Bármilyen tejről is legyen szó - teljes, néhány százalékos, nyers, szárított vagy zsírmentes - a tej az egyik legjobb dolog, amit a kertben használhatunk a táptalaj minőségének és a növények egészségének megőrzése érdekében. A melasszal csak tovább fokozhatjuk a tej hatását, mert táplálja többek között a hasznos mikroorganizmusokat is.