Az elmúlt két évben kínálati piaccal néztek szembe az európai uniós tejtermelők, a jelentős túltermelés hatására pedig drasztikusan csökkenni kezdett a nyerstej ára - mondta Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által szervezett tejágazati egyeztetésen. Az alacsony árak miatt számtalan európai termelő felhagyott tevékenységével.
2017. január-májusban az Európai Unióban (EU) számottevően visszaesett a nyerstej-beszállítás a tavalyi év azonos időszakához képest, emellett a tejzsír alapú tejtermékek mennyiségének csökkenése volt megfigyelhető. Ezzel párhuzamosan viszont az ilyen jellegű termékek iránti kereslet folyamatosan bővül, a vajat ugyanis egészségügyi szempontból "rehabilitálták", a fogyasztók "természetes" eredetű termékként tekintenek rá, fogyasztása világszerte divatossá vált.
Ennek következtében az európai tejzsír (vaj, tejszín) árak évtizedes rekordokat döntögetnek ezekben a hetekben. Az európai vajtermelés éves bázison 6 százalékot esett, miközben az EU-s vajkészletek gyakorlatilag eltűntek. A Föld déli féltekéjén tapasztalt kedvezőtlen időjárás, az EU dinamikus kínai vajexport-növekedése is nagyban hozzájárul a soha nem látott tejzsír-árakhoz. Ez a folyamat begyűrűzött a nyerstej-piacra is, az olasz és holland spot (azonnali) piaci árak augusztusra meghaladták a 43-44 eurocentet (130-133 forint) kilogrammonként.
- tájékoztatott Harcz Zoltán.
Szükség van a beszállítói pozíciók erősítésére - hangsúlyozta Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára. Ugyanakkor a hazai árualap megvédése elképzelhetetlen a termékpálya valamennyi szereplőjének összefogása nélkül - tette hozzá.
Győrffy Balázs, a NAK elnöke szerint a tejtermelőknek, a feldolgozóknak, a kis- és nagykereskedőknek, illetve a fogyasztóknak egyaránt érdekük, hogy a hazai tejágazat stabil maradjon. Amennyiben a jövőben kizárólag import termékek lesznek a piacon, nem lesz beleszólásunk a tejágazat stabilitásába.