Ezután még perzselőbbek lehetnek a nyarak

agrarszektor.hu
A század közepére az idei nyáron tapasztalt perzselő hőség lesz a jellemző a Földközi-tenger térségére a nyári hónapokban, ha a jelenlegi ütemben folytatódik az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása. Az idei nyár napokon át tartó 40 fokos hőmérséklete halálos erdőtüzeket és súlyos mezőgazdasági károkat is okozott szerte Európában.

Kutatók egyértelmű bizonyítékot találtak arra, hogy az emberiségnek köze van az idén nyáron tapasztalt rekordhőséghez, a nyári hőmérséklethez, és a "Luciferként" emlegetett hőhullámhoz is. A szakemberek szerint,

ha nem csökken a globális felmelegedésért felelős üvegházhatású gázok kibocsátása, akkor a század közepére az idén nyáron tapasztalt perzselő hőség lesz a jellemző a Földközi-tenger térségére a nyári hónapokban

- írja a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

A világ időjárásának jellegzetességeit kutató World Weather Attribution tudóscsoport egészében vizsgálta a 2017-es év nyarát, beleértve az Európa déli részét augusztus elején három napon át sújtó Lucifer hőhullámot is. Júniustól kezdődően szokatlan forróság söpört végig Franciaországon, Svájcon, Belgiumon, Hollandián, Portugálián és Spanyolországon. Július 13-án rekordot jelentő 40,6 fokot mutattak a hőmérők Madridban.

VETNE, ARATNA VAGY PERMETEZNE? - Tervezzen előre részletes agrometeorológiai előrejelzesünkkel!
Nézze meg, milyen idő lesz a napokban:
 

Augusztus elején intenzív hőhullám csapott le Európa délkeleti részére, napokon át 40 Celsius-fokos hőségben tartva Olaszország és a Balkán egyes részeit. Franciaországban a napközbeni és az éjszakai hőmérsékleti rekordok is megdőltek, éppúgy, ahogy Korzikán és Horvátországban.

A forróság halálos erdőtüzeket eredményezett több mint fél tucat országban és súlyos mezőgazdasági károkat okozott Boszniában, Szerbiában és Olaszország egyes részein.

A kutatók a helyi hőmérsékleti adatokat, valamint az éghajlati modelleket összevetve arra jutottak, hogy az 1900-as évek elejéhez képest a globális felmelegedés mostanra legkevesebb tízszeresére növelte az ideihez hasonló forró nyarak bekövetkezésének esélyét. A Luciferhez hasonló hőhullámok gyakorisága pedig legalább négyszeresére nőtt száz évvel ezelőtthöz képest.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?