Nem változtak a higiéniai viszonyok mégis hasmenést, gyengeséget tapasztalunk a malacoknál, hízóknál? Mi lehet az oka? A bélrendszerben élő baktériumok nem csak az emésztésben vesznek részt, hanem fontos szerepet játszanak a kórokozók visszaszorításában is. Az immunrendszer meggyengülésével működésük veszít a hatékonyságából, és máris kész a baj. A helyes takarmányozás és a stresszfaktorok csökkentése pedig pozitívan befolyásolja a bélflóra egyensúlyát.
2. gombatoxinok a takarmányban
3. túl nagy egyedsűrűség és az ezzel járó stressz
4. egyéb stressztényezők, jellemzően ilyen a kocáról való leválasztás
5. hirtelen váltás a takarmány összetételében
Francia kutatók szerint a triptofán mennyiségének megháromszorozása csökkenti a választás negatív hatásait a malacoknál, de még a tüdőkárosodást elszenvedett sertéseknél is enyhíti a gyulladást. A cisztein bevitelének 60%-os emelése pedig felér egy antibiotikumos kezeléssel a hasmenéses malacok esetében. Az omega-3 zsírsavak (3%-os arányban bekeverve) szintén gyulladáscsökkentőnek bizonyultak, de az olyan antioxidánsok is, mint az E-vitamin, védik az állatokat a gyulladás okozta oxidációs stressz kialakulása ellen.
Ezek a megoldások ugyanakkor ma még jóval drágábbak, mint egy gyógyszeres kezelés. Például az omega-3 (halolaj) bevitele ilyen mennyiségben tonnánként 2000 ezer forinttal drágítaná a takarmányt. A triptofánt azonban már ma is van, aki használja, ugyanis már létezik szintetikus formában, és közismert az étvágynövelő hatása. Az antibiotikumok elhagyása azonban gazdaságossági-versenyképességi okokból középtávon nem várható - még a kérdéshez szigorúan álló Európai Unióban sem.